Тактиката на руската армия в Украйна продължава да смайва света. През целия първи месец светът в ужас очакваше Путин да извади свръхмодерните си оръжия, за които всички сме чували, но така и не ги бяхме виждали. Е, месец по-късно още не сме ги видели. Явно тактиката на Путин е по-различна. 

На първо място по всичко изглежда, че военните му стратези смятат да задръстят Украйна със старо желязо. Всъщност онази 64-километрова колона от танкове, която заседна в калта преди три седмици още ли буксува? Идеята на подобен начин на атакуване е ясна - препречваш всички пътища за нападение към Москва. Не, че украинците са тръгнали да нападат, но пък никога не се знае, както каза самият Путин, и е добре човек да вземе превантивни мерки и първи да нападне: като задръсти пътищата с 60-годишни танкове.

Това си е чиста самозащита, не знам защо не вярвате на Путин, когато ви го обяснява. Изгражда един вид отбранителна стена около Русия, разполагайки купчини от желязо в радиус от 500 до 1500 километра. Да има. Нещо като Великата китайска стена, ма не толкова велика и доста ръждясала.

Разбира се, Русия има и нови танкове, не е като да няма. Просто на армията още не й е излязъл реда за тях - нали знаете как е при съветската власт? Записваш се за нова Лада и след 10-15 години ти излиза ред. Па дали ще ти дадат лада, трабант или запорожка, няма значение - взимаш, каквото има точно в този момент. Е, явно и в армията е така. Чакат си новите танкове. Обаче на доста от генералите май първо им е излязъл реда за личните мерцедеси, яхтите за любовницата и за вилите. И доставката на танкове се поотложила във вермето. Неприятна истина, която Путин май е разкрил чак сега. Толкова неприятна, че генералите му масово ги коси инфаркт, инсулт или изчезват безследно, което вероятно означава, че „инфарктът“ е оставил твърде видими следи. 

С това не искам да кажа, че Путин никога не е подозирал за размера на кражбите в господарството му. Просто в една подредена и свята империя като неговата, която е далеч от упадъка на западните общества, кой, какво и колко да краде казва само властелинът. А сега се оказа, че те зад гърба му са го мамели. Сами са решавали кой да е олигарх и кой не - предатели.

Сигурна съм, че тези, у които съвестта не е била съвсем приспана, сами са си предизвикали инфарктите. 

Другата голяма изненада в тактиката на руската армия е, че вече един месец не са улучили една военна цел. Само детски градини, болници, родилни домове, жилищни блокове и театри. Аз съм доста разколебана защо се случва така - това търсен ефект ли е или наистина им е такъв мерникът? Ако е второто, може би трябва да им увеличи водката. От недостатъчно пиене треперят ръчичките, това руснаците няма как да не го знаят. Макар че това с мерника не е от голямо значение, ако Путин наистина смята да хвърли атомна бомба. Тогава дали е уцелил Киев или Париж, няма кой знае какво значение.

Факт е, че начинът, по който Русия води тази война - с бомбардировки на цивилни, отвличане на деца, обстрел на бежански конвои, ще доведе единствено до това, че тази страна никога повече няма да бъде приета от международната общност. Освен, ако с нея не се случи това, което се случи със следвоенна Германия. Германците не само загубиха войните, които водеха, но накрая на света толкова му писна от тях и зверствата, които извършиха, че разположиха няколко окупцаионни армии на територията им и те останаха там цели 45 години.

В Западна Германия окупационните сили създадоха свободна преса, профсъюзи, наблюдаваха организирането на разделението на властите, организираха международен съд за военнопрестъпниците и така след две поколения поливане и подстригване, порасна истинско гражданско общество, чиято върховна ценност е опазването на човешкия живот. Това би бил изход и за Русия. Другият вариант е да поеме по пътя на Северна Корея и руснаците да се сдобиват с Путин 1, Путин 2, Путин 3, така както севернокорейците си имат Ким 1, ким 2, Ким 3 и т.н., като дружно умират от глад, докато си гърмят ядрените ракети.

Разбира се, Путин ни изненада отново със съвсем различно и много екзотично решение на проблема с имиджа си. Насред фашистката война, която води, как реши да извади страната си отново на международната сцена? Ами като Русия се кандидатира за домакин на Европейското първенство по футбол за 2028 и 2032 година. Без майтап!

Опасявам се обаче, че смята да преобърне мотото на Европейските и световни първенства: „Светът на гости при Русия“ и да го прекръсти на „Русия на гости при света“. То по един или друг начин точно така и ще стане - или с танковете, или по бежанските лагери, ама явно тепърва ни предстои да се срещаме със синовете и дъщерите на този много странно развит народ. Интересно как точно си представя Европейското Путин? Къде си въобразява, че ще се играят големите мачове - във Варшава, Талин и Берлин? Едва ли е пропуснал да забележи, че НАТО веднага реагира на идеята му, пращайки допълнителни „отбори“ по източния си фланг.

Радев изказа ли се вече за идеята на Путин? Предлагам му следната концепция: „Не бива да спираме спорта на руснаците, защото който спортува, не пие, а който не пие, не се бие“. След което да прати каски на футболните съдии, изтеглили късата клечка при жребия и пратени с одеало и четка за зъби да отсъждат мачовете на Сборная. Одеалото и четката за зъби са за всеки случай, ако ги хванат, че отсъждат дузпите неправилно. А каските ще са само за онези, които могат да докажат поне една прабаба с български корени.

Изобщо тая президентска идея да пращаме каски само на българи на мен ми се стори малко обидна. Какво иска да каже за нас президентът? Че тиквите ни са по-меки от тия на другите ли? Господин президент, излезте от фейсбук. Да, там човек наистина добива точно това впечатление, но в реалността има все още достатъчно българи с нормално здрави глави. Ако се съмнявате, заповядайте утре на протеста срещу Путин в София или някой друг голям град. Ще видите хиляди българи, чиито глави са си на раменете, а сърцата им на правилното място и които са против това Вие да казвате кой има право да живее и кой не. Идете на някой от тези митинги, вземете микрофона и кажете ясно какво мисли българският народ за войната на Путин. Защото същият този народ, който днес излиза по улиците, за да защити украинците, преди година излезе, за да защити Вас и Вашата институция. Която Вие олицетворявате все пак само временно.