На фона на руските заплахи за взривяване на минираната Запорожка атомна електроцентрала, Министерството на опазването на околната среда и природните ресурси на Украйна разказа до какво може да доведе подобна стъпка, предаде сайтът НВ.

Според съобщенията, за да оценят възможните последици от бедствието, експертите са изхождали от характеристиките, записани по време на аварията в атомната електроцентрала в Чернобил.

В четвърти енергоблок, който избухна през 1986 г., имаше около 2000 горивни касети, а в АЕЦ "Запорожие" те са до 18 000 в шест реактора и хранилище за отработено гориво.

По този начин вероятните последици от това руснаците да взривят електроцентралата в Енергодар могат да бъдат 10 пъти по-големи, отколкото в Чернобил.

Възможни последици за околната среда и човечеството:

  • Площта на потенциалната забранена зона ще бъде до 30 000 km2 (колкото 10 забранени зони на Чернобил),
  • Запорожка област всъщност ще бъде загубена за живот и земеделие,
  • Площта на потенциално замърсената територия ще бъде до 2 000 000 km2 (площта на три Украйни).
  • Степента на заразяване на други територии на Украйна, Русия, Беларус и Европа зависи от вятъра.
  • Броят на ликвидаторите - от 1 милион души.
  • Мъртвите - десетки хиляди, в зависимост от текущия брой на хората в района на Запорожие.
  • Броят на евакуираните / презаселените хора - от 2 милиона души.
  • Река Днепър ще бъде замърсенa в продължение на много години.
  • Изпускане на радиоактивен цезий-137 в количества, опасни за здравето на хората, почвите, водоемите. От Украйна ще идват по-голямата част от емисиите.

„Важно е да се разбере, че изхвърлянето на радиоактивен цезий в случай на евентуална авария в Запорожие ще бъде еднократно и къде ще отиде ще зависи от метеорологичните условия“, казват експерти.


В същото време авария в Запорожката АЕЦ може да бъде причинена не само от нейното умишлено взривяване, но и от попадение на снаряд или дори просто от голям пожар.

В този момент руските войски са поставили военната си техника в машинната зала на първи енергоблок, където се намира турбогенераторът и се съхраняват голямо количество запалими технически масла (десетки тонове).

По-рано украинският ядрен оператор "Енергоатом" публикува изявление на началника на силите за радиационна, химическа и биологична защита на Руската федерация генерал-майор Валерий Василиев, който заплаши, че ако руските войски трябва да се оттеглят от АЕЦ, ще оставят там „изгорена пустиня“.

Във връзка с това председателят на Върховната Рада (украинския парламент) Руслан Стефанчук призова световната общност да отговори на заплахите на Руската федерация, тъй като на карта е заложена не само съдбата на Украйна, но и цялата планета.

Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа.

Въоръжените сили на РФ я превзеха на 4 март. В резултат служителите на електроцентралата са взети за заложници, съобщава НВ.

Окупаторите я използват за прикриване на военната си техника, тъй като въоръжените сили на Украйна не могат да обстрелват АЕЦ, за да не повредят реакторите.

В същото време Киев твърди, руските войски многократно са организирали провокации с обстрел на АЕЦ "Запорожие". Москва отправя реципрочни обвинения.