Директорът на Научно изследователския технологичен институт (НИТИ) - Казанлък, част от военнопромишления комплекс - Делян Начев, който бе освободен от поста си в мандата на Корнелия Нинова като икономиески министър, води съдебна битка по обжалване на освобождаването, като на два пъти, макар Нинова вече да не е министър, от ДКК опитват да впишат новото ръководство. А Държавната консолиндационна компания се ръководи от червения кадър Смиляна Нитова.

Съветът на директорите на НИТИ, в който се разработват и произвеждат изделия с военно предназначение, бе сменен в последните дни на отишлото си правителство от Нинова, която преди това направи рокади и в ДКК, и във ВМЗ - Сопот, и в "Кинтекс". На местата на Начев, Стефан Колев и Кристина Цветкова, ДКК взе решение да назначи Румяна Друмева, Константин Радонов и Борислав Ангелов. Друмева е активист на БСП в града и бивш председател на общинския съвет от левицата. Назначени са без конкурс.

Тримата отстранени обаче жалят и окръжният съд в Стара Загора е спрял вписването на новото ръководство. Веднъж. Няколко дни по-късно обаче, макар Нинова вече да не е министър, от ДКК отново са внесли искане за вписване на новото ръководство и случаят е на етап нов срок, в който може да бъде направено възражение.

Тази сутрин наследникът на Нинова в МИИ Никола Стоянов даде заявка, че ще ревизира всички направени от нея назначения, като там, където има поставени партийни "калинки" на местата на професионалисти и особено без конкурс, то тези назначения ще бъдат ревизирани.

Преди ден в тв участие Нинова защити назначението на Друмева - имала висше образование, била икономист, а НИТИ се занимавал с архивна дейност, не и с производство на специална продукция. Всъщност, държавното дружество произвежда дистанционни взриватели, парашутни мишени, осветителни авиобомби и др.

Пред Клуб Z Делян Начев коментира, че продължава да е директор на НИТИ, което е така поради отказа на съда да впише новото посочено ръководство и ще продължи с обжалванията. Той ръководи дружеството от 12 години, като печели и последния обявен конкурс - през 2020 г., а е в сектора от 30 години. Познава Друмева от много години, но според него тя може и да е добър обществен деятел, но няма подготовка за оръжейния бранш. Според Начев обаче новото ръководство на ВМЗ - Сопот бездейства, с което може да доведе дружеството до фалит, което можело да споходи и НИТИ. Както е известно, Нинова смени борда и на Вазовските заводи, отстранявайки именно Никола Стоянов, сега министър. Самият Стоянов алармира за лошите финансови резултати на дружеството при новото ръководство. По думите му само във ВМЗ е допусната загуба от над 100 млн. за два месеца.