Днес ръководството на „Държавната консолидационна компания” взе решение да смени борда на ВМЗ-Сопот.

Това оябви министърката на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„ВМЗ-Сопот завършва 2021 г. с печалба от 3,107 млн. лева. Но този борд, който управлява сега, за първото тримесечие на 2022 г. реализира загуба в размер на 1,640 млн. лв. Само за три месеца от печалба над 3 млн. се стига до загуба от 1 млн.”, добави тя

Нинова цитира данни от доклад на одитори, според който се забелязва увеличение на задълженията спрямо 31 декември 2021 г. с 21 млн.

„Министерският съвет взе решение държавните дружества да приведат дивидента си в размер 100% в бюджета до 30 април 2022 г. Въпреки неколкократните писма, които ръководството на ДКК изпраща до ВМЗ - Сопот, ръководството отказва да плати държавния дивидент до този момент”, твърди още тя.

Нямало да позволи държавните дружества да се „разпарчетосват” и продават. „Ръководството на ВМЗ-Сопот, зад гърба на принципала - ДКК, и моя - като министър и принципал, обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ. Научаваме случайно за тази продажба. Взехме мерки и я спряхме веднага”, каза още Нинова.

Тя представи новите ръководни органи са „професионалисти” и „почтени” хора. По-точно това са Иван Василев Иванов - доскорошният областен управител на София - област (бивш военен, зам.-министър на отбраната в правителството на Орешарски), Мариан Кънчев Йовчев  и Камен Николов Шаралиев.

Досегашен председател на съвета на директорите беше Никола Стоянов.