Идеята за налагане на пълна забрана за влизане в западните страни за всички руски граждани набира все повече привърженици: освен Украйна, подобни призиви отправят и европейски държави. Много от тях вече затвориха границите си за руски граждани, но настояват да се вземе и колективно решение на ниво ЕС.

Украинският сайт НВ припомня кои страни вече са блокирали достъпа на руски граждани или са поставили ограничения за влизането им.

Сред тях е България. На 5 август Асоциацията на туроператорите на Русия съобщи, че България спира издаването на туристически визи на руснаци и визи за собственици на имоти за неопределено време. Твърди се, че причината за това решение е експулсирането на 14 български дипломати от Русия. На 6 август обаче ТАСС, позовавайки се на българското посолство в Москва, съобщи, че засега става въпрос само за увеличаване на времето за разглеждане на заявления от руснаци, а не за ограничения при издаването на визи.

"Консулството в посолството работи и издаването на туристически визи на руски граждани не е спряно. В момента поради технически причини не работим в обичайния режим, сроковете за предоставяне на услугите са по-дълги от обичайните, но работим", казаха от българското посолство.

Според говорител на службата не е спряно и издаването на визи за собственици на имоти от Русия. Информацията бе потвърдена и от българската дипломатическа мисия.

По-сериозни са ограничителните мерки, предприети от Литва, Латвия и Естония. Литва спря издаването на шенгенски визи на руски граждани още на 24 февруари 2022 г. Изключение се прави само за съпрузи и непълнолетни деца на граждани на държави членки на ЕС, както и на тези, на които е разрешено да си възстановят литовското гражданство. 

Латвия спря да издава туристически визи на руснаци малко след началото на руската инвазия. Досега обаче руснаците можеха да получават краткосрочни визи по хуманитарни причини или дългосрочни национални работни визи. На 4 август латвийското посолство в Руската федерация обяви, че страната вече е спряла издаването на всякакви визи на руски граждани. Изключение може да бъде направено в случай на пътуване за присъствие на погребението на близък роднина.

Естония е сред страните с най-твърди визови мерки срещу руснаците. Още през март държавата на практика спря да издава туристически визи на руски граждани. В страната можега да влизат само онези, които имат роднини в Естония, както и руснаците, пътуващи до държавата "по хуманитарни причини" или за медицински цели. В края на юли естонското правителство реши да затегне още повече тези мерки. Руснаците (както и гражданите на Беларус) вече не могат да кандидатстват дори за студентски визи или за получаване на разрешение за временно пребиваване в Естония. Освен това Талин затвори вратичката, която руснаците използваха досега, като влизаха в ЕС през други държави и след това кандидатстваха за разрешително за работа в Естония. Сега руснаците могат да кандидатстват за разрешение за краткосрочна работа в Естония, само ако вече имат валидна естонска виза. На 4 август, след посещението си в Киев, ръководителят на естонското външно министерство също предложи на целия Европейски съюз да включи в следващия пакет от санкции забрана за издаване на шенгенски визи на всички руснаци.

На 24 февруари 2022 г. Чехия спря издаването на визи на руски граждани, отне разрешителните за работа на руските консулства в Карлови Вари и Бърно и временно затвори консулските си служби в Санкт Петербург и Екатеринбург. В края на юни Чешката република обяви, че няма да издава нито редовни визи, нито разрешения за временно пребиваване на руснаци и беларуси поне до края на март 2023 г. Изключение правят хуманитарните визи. Освен това решението няма да засегне граждани на Руската федерация и Беларус, които вече имат разрешение за пребиваване в Чешката република и искат да го удължат, както и членове на семействата на чужденци с разрешение за пребиваване в Чехия.

От 1 юли Белгия спря да издава туристически визи на руснаците за неопределен срок. Белгийските визови центрове вече издават само студентски визи, дългосрочни визи за изследователи и учени и визи за семействата на граждани на Руската федерация.

От средата на май датското посолство в Москва спря "до второ нареждане" приемането на заявления за визи и разрешения за пребиваване в Дания - с изключение на визите за официални посещения.

От март Малта спря да издава "златни" паспорти за руснаци и беларуси, които правят големи инвестиции в страната. Днес Малта не издава обикновени шенгенски визи на руснаците. Само руснаци, които са членове на семейството на граждани на ЕС/ЕИП могат да кандидатстват за дългосрочни визи, ако живеят в Малта; както и малтийски граждани с двойно гражданство, ако техният малтийски паспорт е изтекъл, но трябва да се върнат. Малта издава по "изключение" визи за образование, работа и събиране на семейства на граждани от Руската федерация.

От края на април консулството на Нидерландия в Русия спря издаването на краткосрочни, включително туристически, визи. Гражданите на Руската федерация на територията на страната могат да получават само хуманитарни визи и разрешения за временно пребиваване в Нидерландия (основанията за това могат да бъдат образование, работа в страната, семейни отношения с жител на Нидерландия).

Словакия ограничи значително издаването на визи за руснаци. За тях вече могат да кандидатстват само представители на определени професии, кандидатстващи за работа в страната (лекари, селски работници, транспортни работници, дипломати и висококвалифицирани работници). Други граждани на Руската федерация могат да бъдат приети в Словакия само по изключение.

Норвегия не е забранила официално издаването на визи на руснаци, въпреки че спря приемането на заявления и го възобнови официално през април 2022 г. Сега руснаците са предупредени, че тази възможност е възобновена само "в ограничен формат", а времето за разглеждане на заявления се е увеличило и може да отнеме до 45 дни. Норвежкият имиграционен орган предупреди, че смята рисковете от емигриране на руснаци в страната за по-високи, поради което ще разглежда молбите за всички основни видове визи с по-голяма предпазливост. 

Финландия все още не е въвела визова забрана за руски граждани, но възнамерява да търси такова решение на ниво Европейски съюз, каза премиерът Сана Марин на 8 август. Тя определи за "несправедлив" факта, че "руснаците могат да живеят сякаш нищо не се е случило и да пътуват до Европа като туристи" на фона на войната срещу Украйна. Според финландския премиер Европейският съвет може да обмисли налагане на санкции на руския туризъм и Хелзинки е готов да подкрепи подобно решение. Сана Марин добави още, че Финландия може самостоятелно да реши да предприеме такава стъпка, следвайки много други страни, поне като забави издаването на документи. Ръководителят на управляващата Социалдемократическа партия Анти Линдман прогнозира, че правителството ще може бързо да спре издаването на визи на руски туристи. Предвижда се такива ограничения да не се прилагат за медицинско лечение, за лица, притежаващи недвижими имоти във Финландия, както и за посещение на близки роднини.

Може ли ЕС колективно да забрани на руснаците да влизат?

Подобни призиви за съвместни действия вече отправиха няколко държави членки на ЕС, включително Латвия, Естония, Финландия и Полша.

Външният министър на Естония Урмас Рейнсалу заяви, че ще представи план за общоевропейски ограничения за руснаците в края на август на среща с външните министри на други държави в Прага.

"Необходимо е да се въведе основно правило за забрана на влизането на руски граждани в Европа, Естония ще направи това предложение", отбеляза Рейнсалу. 

Според естонския дипломат издаването на подобни разрешителни "е немислимо във военновременни условия".

На 9 август позицията му беше подкрепена от естонскта премиерка Кая Калас, която направи остро изявление в Twitter.

"Посещението на Европа е привилегия, а не човешко право. Сега е време да спрем туризма от Русия", призова тя.

През последните пет месеца министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевич многократно повтори подобно предложение към ЕС, настоявайки за забрана на туристическите визи за граждани на Руската федерация.

Още през април премиерът на Полша Матеуш Моравецки призова за "налагане на строги санкции на руското общество" и забрана на издаването на всякакви визи на руснаци, с изключение на хуманитарните. Според Моравецки само тези граждани на Руската федерация, които възнамеряват да напуснат Русия, трябва да имат право да кандидатстват за виза.

"Не само той (Путин) е отговорен (за войната), всички са отговорни: и тези, които мълчат, и тези, които подкрепят Путин", подчерта Моравецки.

Финландският вестник Helsingin sanomat в края на юли поиска от Европейската комисия разяснение относно възможността за общоевропейска забрана за издаване на туристически визи на руснаци. Изданието цитира коментар на Европейската комисия, според който правото да "разглеждат и вземат решения по молбите за краткосрочна шенгенска виза принадлежат на държавите-членки, които трябва да вземат решение по всяка молба на индивидуална основа".

Пресслужбата на Европейската комисия също уточни, че визовите правила на ЕС не позволяват напълно да се спре издаването на визи на руснаци.

"Винаги има групи от хора, на които трябва да се издават визи: това са хуманитарни случаи, членове на семействата (на граждани на ЕС), журналисти и дисиденти", каза комисията в отговор на запитване от финландско издание.

В същото време представители на Европейската комисия отказаха да кажат дали въпросът за забраната на визите за руснаци е бил повдигнат в процеса на обсъждане на нови пакети от санкции срещу Русия.