Днес в Истанбул започва пореден кръг преговори между делегациите на Русия и Украйна, съобщават турските и украинските медии. Той трябва да продължи до сряда.

Вчера президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин и външните министри на двете страни проведоха телефонни разговори във връзка с развитията в Украйна.

Ердоган е изтъкнал, че е важно Русия и Украйна да постигнат примирие и траен мир час по-скоро, както и че трябва да се подобри хуманитарната обстановка в региона. Турският лидер е посочил, че Анкара ще продължи да полага всички необходими усилия за постигането на тези цели, пишат турските вестници.

Във връзка с кризата в Украйна телефонен разговор вчера проведоха и външните министри на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров, посочва в. "Акшам". 

"В резултат на усилията на Ердоган за посредничество, делегациите на Русия и Украйна ще се срещнат в Турция. Наясно сме с отговорността, която имаме заради доверието, което двете страни имат към Турция. Надяваме се срещите да доведат до постигането на трайно примирие", написа Чавушоглу в Туитър след разговора.

Зеленски "иска незабавен мир" на фона на предстоящо подновяване на преговорите с Русия, пише британският в."Гардиън".

Изданието отбелязва, че в поредното си телевизионно обръщение украинският президент Володимир Зеленски е заявил, че предстои нов кръг преговори, но че възможно споразумение ще трябва да бъде подложено на референдум. Вестникът посочва, че в изказването си Зеленски е обещал също да работи за нови санкции срещу Москва, както и да продължи да говори пред парламентите на други страни по света, допълвайки, че предстоят натоварени в дипломатическо отношение седмици.

В друг материал "Гардиън" посочва, че Великобритания се е разграничила от думите на президента на САЩ Джо Байдън, че руският президент Владимир Путин "не може да остане на власт". Изданието цитира в тази връзка изказване на британския министър на образованието Надим Захауи по въпроса, който е заявил, че руският народ ще реши какво да бъде бъдещето на Путин.

Лондонският всекидневник "Индипендънт" цитира изказване на началника на украинското разузнаване, според когото Путин иска корейски сценарий, при който "да раздели Украйна на две".

Режимът на Путин се опитва да раздели страната и да създаде "Северна и Южна Корея в Украйна", след като не е успял да превземе цялата страна, посочва шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов.

Според Буданов Русия се готви да завземе източната част на Украйна, след като Москва е посочила, че ще се съсредоточи върху "освобождението" на Донбас, където сепаратисти воюват срещу правителството в Киев от осем години.