Облекчението преди седмица бе голямо – най-сетне от Украйна тръгна първият кораб, натоварен с така чаканата зърнена реколта. Корабът „Разони“ трябваше да стигне до Ливан, където го очакваше купувачът на зърното. Но вместо това изненадващо тази нощ корабът смени курса и днес е акостирал в турското пристанище Мерсин, което е съвсем близо до границата със Сирия.

„Разони“ пренася 26 000 тона царевица. Само един ден преди пристигането си обаче корабът мистериозно промени курса си.

Корабът тръгна от Одеса, прекоси Черно море и в Турция бе контролиран и пуснат нататък. Внезапно обаче капитанът е получил заповед да отиде до ненанозавана официално цел, където търговец очаквал царевицата.

Ливанското посолство в Украйна съобщи, че първоначалният купувач се е отказал от зърното, позовавайки се на петмесечното забавяне заради руската блокада. Затова корабът търси други купувачи. Част от царевицата е трябвало да бъде транспортирана от Ливан към Сирия.  Анализатори в Ливан също са изненадани от развоя на нещата, още повече, че Ливан изпитва сериозен недостиг на пшеница за храна, а не на царевица за фураж. Възможно е да износът на царевицата от Ливан за Сирия да се е провалил заради големия медиен интерес към доставката.