"Трябва да си го кажем ясно. Намираме се в състояние на комуникационна война. Жертва сме на целенасочена агресия от страна на враждебна армия, която атакува устоите на обществото ни. И спешно имаме нужда от национална стратегия за комуникационна сигурност. За да спаси душите и разума на хората. "

С този мотив специалисти по кризисни комуникации предлагат 4 април, следващият понеделник, да бъде обявен за ден без тролове - ден без коментари в социалните мрежи.

Любомир Аламанов, Александър Христов и Даниел Киряков подеха инициатива за "подписването" на Нов обществен договор за комуникации в социалните медии, обръщайки се към "всички медии, всички партии, всички групи и страници в социалните медии, всички инфлуенсъри, но най-вече всички профили на реални хора, искащи да има нормална комуникация, да подкрепят идеята за борба с троловете - на 4 април да изключат възможността за коментари под постовете си. Само за ден. Да си чуем мислите."

"При липсата на ясни и фиксирани правила, насилници нахлуха в социалните медии и наложиха свой начин на говорене от позицията на по-шумния и кресливия, на по-нахалния. Обиди, присмех, лични нападки, всичко това стана част от техния инструментариум. От истеричното крещене на тролове и агресивни личности не можем да чуем собствените си мисли, камо ли да проведем нормален разговор. За съжаление, тази практика се превърна в "норма", която поради нежелание за по-добра модерация от страна на социалните мрежи и поради нежеланието на възпитани хора да влизат в тона на насилниците, започна да завладява онлайн общуването. За тази тенденция допринесоха и не една или две политически формации и отделни лидери – както в България, така и по света" - заявяват в призива си си специалистите по комуникация.

Според тях резултатът е, че така се е стигнало до "сериозно замърсяване на информационната среда, което рефлектира в нарастване на напрежението, а доверието както в социалните мрежи, така и в източниците на информация като цяло, спада".

"Ескалацията на агресивните комуникатори и тролове в социалните мрежи получи своя връх с началото на войната и жестоката агресия в Украйна", подчертават Аламанов, Христов и Киряков и в тази връзка изброяват:

"... използване на десетки хиляди фалшиви профили, използване на опорни точки и повтарянето им до полудяване, тиражиране на полуистини, както и на препратки към исторически събития, нямащи почти нищо общо с реалността днес, окупиране на медийни чатове и коментари с глупости,опити за подмяна на цивилизационния избор на страната и народа ни" и др.

"И всичко това под маската за "свобода на мнението", "свобода на словото" и "правото на изразяване". Тази свобода, обаче, не е да казваш всичко и да обиждаш, а да посочваш факти и аргументирани позиции. Не може твърдението, че 2+2=43 да се приеме за истина, защото някой имал право да го изразява", подчертават инициаторите на деня без тролове.

И предлагат на 4 април всички медии, всички групи, всички компании и всички, които желаят, за един ден да ограничат възможността за коментари под постовете си. "Няма да се загуби трафик, троловете и ботовете не кликат по линковете. Само ще се възцари тишина за малко. И ще можем да си чуем мислите. А след това да разговарям спокойно" - допълват.

Пред Клуб Z Любомир Аламанов коментира, че след призива с него са се свързали медии, които смятат да ограничат в този ден коментарите под постовете си. 

"Все повече хора започват да осъзнават, че се намираме в комуникационна война и трябва да се вземат мерки. Защото правилата от преди 10 или 15 години вече не работят. Това ще е дълъг процес, защото трябва да се променят мисленето и нагласите. Но по един или друг начин, камъчето вече е метнато в езерото и вълните се разпространяват", посочи той.

Ето и текста на предлагания Нов обществен договор за комуникации в социалните мрежи:

Ние, участниците в разговора, като приемаме и уважаваме принципите на доброто възпитание в комуникацията и отчитаме промените, настъпили в света и у нас, както и зловещите опити на тролове и вербални насилници да окупират разговорите в социалните мрежи, и очевидната им неспособност или нежелание да се държат възпитано, приемаме този нов Обществен договор за комуникация в социалните мрежи.

Чл. 1. Всеки в социалните мрежи има право да изразява:

  • мнение;
  • позиция;
  • идея;
  • твърдение;
  • друга форма на дигитална комуникация.

Чл. 2. Успоредно с това, всеки в социалните мрежи има отговорността:

  • да е възпитан;
  • да не обижда;
  • да уважава отсрещната страна и да очаква реципрочно уважение;
  • да показва емпатия и съпричастност към чуждото страдание;
  • да не упражнява вербално насилие;
  • да се подготвя поне малко за разговора, в който влиза;
  • да прави разлика по кои теми може да има мнение и по кои трябва да има познания;
  • да не разпространява човеконенавистни учения като насилие на хора, ксенофобия, антисемитизъм, комунизъм, нацизъм, фашизъм, маоизъм и други заклеймени от международни институции режими и идеологии, довели до гибелта на милиони хора по Земята;
  • да не разпространява конспиративни теории, особено ако могат да навредят на хора;
  • да прави разлика между причина и следствие и да може да ги подрежда правилно;
  • да не се крие в анонимност, освен когато това е мярка против насилие;
  • и да спазва всички други правила на комуникацията, които ни правят хора, и които са валидни в офлайн реалността.

Чл. 3. Правото на мнение и свободата на словото от Чл. 1 не отменят отговорностите по Чл. 2. Ако някой не си изпълнява отговорностите, то няма проблем той/тя в социалната мрежа да бъде блокиран, докладван, баннат, изваден от групата и всичко друго, което ще му попречи да продължи да бъде вербален насилник.