"Офертата за доставка на втечнен природен газ със седем танкера от САЩ, която оставихме на новото правителство, е с цена от 30 долара под тази на европейските борси. За мен би било трагично да се откажем от втечнения газ и  да платим в рубли. Не за друго, а защото ще ме е страх какво ще се случи зимата."

Това заяви днес пред Нова бившият вече премиер Кирил Петков. Той коментира най-актуалната тема за цялата страна - ще има ли природен газ за зимата у нас. А решение на служебното правителство какво ще прави все още няма. Снощи пред бТВ енергийният министър Росен Христов обяви, че кабинетът е поискал две седмици отсрочка за танкерите, както и че страната е готова да преговаря с "Газпром" за доставки, ако се наложи.

По думите на Петков, дори след регазифициране цената ще остане под пазара за другите европейски държави. 

"Ако цената на корабите е с 30 долара под европейската, което е горе-долу 30 евро,  регазификацията и преноса не може да е повече от 10 евро. Това е таванът, който може да струва независимо от кой взимаш слотовете. С други думи договорихме с около 20 евро под пазарната цена опция на България да го вземе. Като се обяви кризисния щаб за многото страшно нещо, което идвало, в него не се покани никой от "Булгаргаз". Никой не се обади на тази фирма, която беше готова да отстъпи слота за октомври. Американската фирма също не беше потърсена поне първата седмица. Въпросът е какво прави този кризисен щаб по-точно? Да не се заключи октомврийският и ноемврийският кораб, за мен е голям риск", заяви Петков. - "Имаше готова фирма, която е готова да отстъпи слота и аз хо казах на министър-председателя в последния ни ден", допълни.

"Газът е в тръбата"

И допълни по отношение на интерконектора с Гърция, чието пускане се бави заради сбъркани имена, според Агенцията по вписванията, и пускането й отиде чак през октомври:

"Когато завъртяхме крана, Борисов се упражняваше с глупости, че няма нищо в крана. В него имаше вече налягане в гръцката връзка от 40 бара. Тогава акт 14 беше подписан, сега ни трябват акт 15 и 16. Тези два акта спокойно могат да се издават от българските власти до края на август. Ако не заработи през септември газовата връзка с Гърция, наистина ще твърдя, че има нарочно забавяне. Цялото изпълнение е завършено, газът е в тръбата."

Според него, офертата за танкерите е много добра за България, защото е задължителна само за продаващата страна. Тоест - България не е длъжна да купи, но ако реши - американската компания е длъжна да продаде на тези цени. 

"За октомври и ноември бяхме готови с възможност корабът да се паркира в Гърция. Не искахме да ги подпишем, защото не искахме в последните 2-3 дни на правителството да кажат "Те подписаха еди какви си газови договори". Искахме  да дадем шанс на следващия кабинет да направи оценка", обясни експремиерът.

Той припомни и че неговото правителство е успяло вече един път да уреди подобна сделка с първите два танкера втечнен природен газ, които дойдоха от САЩ. 

"За 24 часа "Газпром" спря подаването на природен газ, въпреки че имаме съществуващ договор. Две седмици по-късно вече имахме два кораба, които пътуваха към нас и бяхме договорили пристанище в Турция. С други думи, в средата на най-голямата криза, когато войната се разгаряше, за две седмици успяхме да паркираме корабите. Хубавото е, че седемте танкера идват дирено от производител. Най-голямата американска компания в света ги дава, няма посредници. Само трябва да кажат два кораба отиват в Гърция през октомври и ноември, нататък се договарят с Турция, ако трябва. Аз доказах, че това може да се направи за две седмици", похвали се Петков. 

На въпрос относно това има ли или няма посредници, които ни продават пак руски газ, но по-скъпо, бившият премиер припомни, че всеки ден "Булгаргаз" праща заявките си към "Газпром" да пусне количествата, които имаме по договор. "Когато аз отидох да преговарям, не отидох при посредници на руския газ, а при най-големия производител на втечнен газ в света. В това няма и една молекула руски газ. Имаме опцията "Газпром", имаме опцията гръцкия оператор, но нямаме газ от "Газпром", посочи още Петков, уточнявайки че не знае дали газът от Гърция е руска "молекула".

"Тук не е въпрос на идеология"

"Проблемът не са рублите, проблемът е доставката. В момента германските компании плащат с рубли и им спряха газа. Италианските компании плащат с рубли, и им намалиха доставките. Най-много ме е страх, че ако разчитаме на "Газпром" и решат да ни подадат някакво количество, да кажем - за септември, представете си, точно започва отоплителният сезон и те решат - спират", обясни Петков.

"Тук не е въпрос на идеология", посочи още той, давайки пример с дерогацията за България за руския петрол. - "Ако България не е зависима от "Газпром" тази зима, това ще е най-доброто за страната. Ако някой успее да договори количества да напълни Чирен с някакъв евтин газ, нека го правят. Тук въпросът е сигурност и цена, но сигурността е по-важна от цената", допълни.

"Тогава лично бих протестирал"

По отношение на служебното правителство и неговата "шапка" - Румен Радев, Петков посочи, било "драматургии" да се възприемат нещатата като за и против президента.

"Въпросът е да се правят правилните неща за България. Аз лично ако видя, че изпуснем възможността да вземем танкерите, за да имаме диверсификация за зимата, тогава лично бих протестирал по тази политика. За мен би било трагично да се откажем от втечнения газ и да платим в рубли."

Имало обаче неща, които Петков харесвал в работата на служебния кабинет - като отстояването на това държавата да си върне контрола на границата с Турция. По този повод той каза "браво" на служебния МВР министър Иван Демерджиев за проверките му на ГКПП "Капитан Андреево".

На въпрос дали Румен Радев е политически опонент на "Продължаваме промяната", бившият премиер посочи:

"Не, той няма да се явява на изборите. Това, което се прави, и той трябва много внимателно да си следи риториката да бъде на база на факти... Като каза, че и аз, и Борисов, сме били хвърлили едни тръби в полето. Това е безумен аргумент."

"Борисов трябва да се пенсионира"

След което допълни, между другото, че "Борисов наистина трябва да си ходи, той трябва да се пенсионира. Той спира не само България, но спира и ГЕРБ, защото ГЕРБ не може да се реформира". 

"Влязохме в политиката с основното обещание да преборим корупцията. Това, за да се случи, трябва да направим реформата в съдебната система. Борисов знае много добре, че при една работеща съдебна система той ще трябва да ходи в затвора. Няма как с него да направим тази реформа. Не мисля, че ГЕРБ начело с Борисов може да постигне тези цели."

Така пък Петков отговори на въпроса за това възможна ли е следизборна коалиция с ГЕРБ, базирана на евроатлантически ценности, за каквато от месеци се говори "кулоарно". Експремиерът разказа и че при разговорите си с европейски лидери, те сами му казали, че Борисов трябвало да се пенсионира. "Една от причините да не ви пускаме за Шенген е, защото ни е страх. Ако случайно Борисов влезе отново в управлението, ние не му вярваме на този човек. Всеки един политик знае кога е правилното време да се оттегли. За Борисов това време отдавна мина", казали му още, твърди Петков. 

Бе попитан обаче кой е по-приемлив партньор - ГЕРБ или БСП, която иска договор с "Газпром", обяви се против помощ за Украйна, против гоненето на руски дипломати и т.н. На това Петков отвърна, че са имали много различия в кабинета, но левицата не иска да смени геополитическата посока на България и не е успяла да спре правителствените решения, с които иначе не е била съгласна. БСП се вслушвала в аргументи, смята още бившият премиер.

"Да, имат русофилски избиратели и това е факт, но ако трябва да изберат между газова сигурност и идеология, ще изберат газова сигурност", заяви по адрес на левицата.

И допълни:

"Това, което мен ме плаши, защото гледам "Възход" и "Възраждане" ("Български възход" на Стефан Янев, б.р.), те звучат по един и същи начин, те искат да сменят геополитическата позиция на страната. Какво означва да илзлезем от Европейския съюз, или да излезем от НАТО?!"

"В ялова коалиция с Троянски кон като Слави..."

"Да сме в ялова коалиция с Троянски кон като Слави (Трифонов), който всеки момент да ти саботира политиките, да се откраднат едни средства... Аз лично не мога да бъда част от такава коалиция".

Така пък Петков отговори на въпроса ще ходим ли пак на избори, ако ПП, БСП и "Демократична България" не съберат мнозинство в парламента след 2 октомври. Бил обнадежден, защото само четирима депутати не достигнали в предишния парламент. Пенсионерите трябвало да оценят увеличението на парите си, бизнесът - че държавата вече не била бухалка. "Единствените хора, които се чувстват, че не се случи каквото трябваше и трябва да комуникираме с тях, са хората в малките населени места", смята съпредседателят на ПП.

Общи листи с ДБ? В ПП още преценявали на база социологически проучвания дали заедно или поотделно биха се приближили до заветните 121 депутати.