Промените в Закона за здравното осигуряване, с които да се даде възможност за медицински помощ на бежанците с временен статут, минаха във вторник на извънредно заседание на здравната комисия на парламента. Те бяха приети с 10 гласа "за" и 8 "въздържал се". "Против" нямаше.

С измененията правата на хората с такъв статут се приравняват с тези на здравноосигурените лица в България.

Всички подробности и конкретика как точно ще става това са оставени да се уредят от Министерския съвет.

Това беше и най-съществената критика, дошла от д-р Хасан Адемов от ДПС.

Той посочи, че когато законът влезе в сила и няма решение на МС, няма да е ясно по какъв начин, върху какъв доход, от каква дата и т. н., ще се осигуряват тези лица.

"Как да гласуваме за нещо, което не е ясно", посочи той.

Според Адемов да се твърди, че законопроектът е навременен, е несериозно, след като измененията са внесени в НС чак месец след началото на войната в Украйна.

Заради неяснотите от ДПС ще гласуват с "въздържал се", обясни той.

"Гласувайте със сърце, д-р Адемов", призова председателят на комисията от ПП доц. Антон Тонев.

"Не става въпрос за добронамереност или за злонамереност, а за законодателна техника. Искам да видя конкретика. Няма я", обясни депутатът от ДПС. И даде само един пример за осигурителната вноска. "8 на сто ли ще е като за всички останали, върху минималния осигурителен доход ли, върху половината от минималния осигурителен доход ли", изброи той въпроси без отговор, засега.

Няма финансова рамка и не е ясно какви пари ще се изискват, включи се Лъчезар Иванов от ГЕРБ. 

Според Костадин Ангелов гласуването щяло да е на тъмно.

"Този законопроект ще създаде повече хаос, отколкото ясни и категорични отговори. Няма да решите проблем, ще създадате нов проблем", обяви последният здравен министър от правителството на ГЕРБ.

Той се ограничи до общо политическо говорене и партийни призиви.

"Само вие не сте разбрали, че отиваме към избори", обяви той като намеси и фискалния резерв. След което добави, че държавата не участвала в грижата за бежанците. Единственото, което направило правителството, за да отпусне парата било да вземе главата на председателката на агенцията за бежанците, продължи Ангелов. 

"Не сме в предизборна кампания, че да разгръщате реторичните си умения", намеси се проф. Георги Михайлов от БСП.

Бившият директор на "Пирогов" и сегашен депутат от ГЕРБ проф. Асен Балтов беше по-конкретен с пример от практиката си на ортопед. "При счупване и сега българите, които са осигурени, трябва да си плащат имплантите. Кой ще поеме тази сума за бежанците", попита той. Според Балтов въпросът с предоставянето на медицинска помощ за идващите от Украйна щял да бъде много по-лесно решен със създаването от МС на фонд за тяхното лечение и без нужда от промени в законите за едно временно положение.

"Като ги приравним със здравноосигурените, няма да им решим проблемите реално. Кой ще отпуска лекарства, медицински изделия, консумативи, специфични храни, кой ще прави контролни прегледи", посочи още Балтов.

"Въпросът с имплантите не беше решен 12 години от вас. Сега го прехвърляте върху украинските бежанци", репликира Михайлов.

От ГЕРБ също обявиха, че ще гласуват с "въздържал се".

Според доц. Силви Кирилов от ИТН бежанците не били социално единни и трябвало да се обособят различни групи. Той посочи, че имало въпроси, които се надявал, че ще бъдат изчистени между двете четения.  От ИТН подкрепиха със забележки законопроекта.

Елена Гунчева от "Възраждане" обяви, че предложенията били дискриминационни, защото се отнасяли само за украинците. Имало и много български пенсионери, които не можело да си позволят лекарства, бедни хора, които не можело да си плащат лечението. 

"Правата на българските граждани трябва да бъдат поставени на първо място", застъпи Гунчева познатите тези на формацията си. И вкара още един спорен мотив: "Как ще бъде установено, че  украинците не разполагат със средства".

Почти без дискусии и набързо бяха приети на първо четене в комисията и предложенията за промени в Закона за здравето. На 31 март идва краят на извънредната епидемична обстановка, която правителството не продължи. В предложените изменения се създава възможност по предложение на главния държавен здравен инспектор здравният министър или шефовете на РЗИ да издават заповеди, с които да налагат противоепидемични мерки.