На 1 април носенето на маски вече ще бъде пожелателно.

Това каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Антон Тонев в началото на днешното ѝ заседание.

Извънредната епидемична обстановка приключва на 31 март, след като правителството обяви, че няма да я продължи след тази дата. Това означава, че всички мерки и ограничения падат от 1 април - носене на маски, дистанция, ограничения в капацитета, както и допълнителните средства за работа на първа линия и т. н.

В опит да се запълни дупката, която се появява, депутати от управляващата коалиция внесоха миналата седмица закъснели изменения в Закона за здравето. 

Днес доста набързо и почти без дискусия предложенията бяха гласувани на първо четене от здравната комисия, която се събра на извънредно заседание, за да се ускори процесът. Изглежда трудно осъществимо обаче да се мине през всички етапи на приемането на измененията и те да влязат в сила още от петък, 1 април.

Това призна днес и Тонев, като според оптимистичните прогнози промените в Закона за здравето, които дават възможност здравният министър или директорите на РЗИ да издават заповеди за противоепидемични мерки, да влязат в сила не по-рано от следващата седмица.