Майка и детето ѝ са загинали при поредна ужасяваща катастрофа през най-тежкия откъм ПТП месец август. Този път инцидентът е на магистрала "Тракия"”.

Случката, за която информира БНР, е станала на 101-и км в посока София.

Колата, в която са пътували, се е преобърнала и се е запалила. Вътре е бил и съпругът на жената, но той успял да излезе невредим.

Става въпрос за турски гастарбайтери - автомобилът им е бил с германска регистрация. Единственият оцелял е на 52 г., починалата жена е на 46 г., а загиналото дете - на 12. И тримата са турски граждани.

Към мястото на инцидента пътуват екипи на полицията, пожарната и линейка.

Овъглената кола е в нива край пътя, движението по магистралата не е затруднено, допълва БНР.

По-късно прокуратурата излезе със съобщение:

"Окръжна прокуратура-Пазарджик наблюдава досъдебно производство за причиняване на пътнотранспортно произшествия на автомагистрала „Тракия“ в района на обл. Пазарджик, при която са загинали 46-годишна жена и дете на 12 г., турски граждани.

Днес, 11 август 2022 г., в 8,50 часа е бил подаден сигнал на тел. 112 за това, че на 101- и километър на автомагистрала „Тракия“, в района на обл. Пазарджик, е възникнало пътнотранспортно произшествие. Установено е, че лек автомобил „Мерцедес“, управляван от 52-годишен мъж, турски гражданин, излязъл извън пътното платно и се самозапалил. На място са починали 46-годишната жена и момиче на 12 г., майка и дъщеря. Водачът на автомобила е откаран в болница. Взета му е кръвна проба за алкохол и наркотици. Автомобилът е пътувал в посока гр. София.  

Под надзора на Окръжна прокуратура-Пазарджик се извършват активни действия по разследването – оглед на местопроизшествие, разпити на свидетели и др. Предстои да бъдат назначени експертизи за установяване на причината за пътнотранспортното произшествие."

Само пред дни Богдан Милчев - шеф на НПО "Институт за пътна безопасност", изчисли, че днес у нас от 2 до 8 август има повече от 70 тежки произшествия с 13 загинали и над 90 ранени. Той съобщи това след поредната тежка катастрофа, при която 20-годишен водач с 14 фиша и 3 наказателни постановления помете 2 деца, каращи незаконно тротинетка във Вършец.

И днес от ИПБ излязоха с призив председателят на пътната агенция Тодор Василев да бъде освободен и на негово място да се назначи доказан професионалист, който няма обвързаности с пътностроителните фирми.

Тодор Василев беше назначен от бившия министър на регионалното развитие Гроздан Караджов. Повод за искане за уволнението му е липсата на поддръжка на магистралите, въпреки че до този момент са разплатени десетки милиони лева за целта.

Иначе МВР не е прекратявало спецоперацията си, която провежда срещу пияни, дрогирани и др. нарушители на Закона за движение. Тя стартира, след като на 5 юли Георги Семерджиев помете и уби на място две момичета в София пред хотел "Хемус".