Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер съди Бундестага заради отнети привилегии, съобщи ДПА. Шрьдодер трябваше да се прости с голяма част от сътрудниците и офиса си в сградата през май, след като отказа да се разграничи от Путин и дълго време отказваше да напусне „Газпром“ и „Роснефт“.

В иск, подаден в Берлинския административен съд, 78-годишният Шрьодер настоява да му бъде върнат офис в парламента, заяви базираният в Хановер негов адвокат Михаел Нагел.

През май бюджетната комисия на германския парламент постанови, че Шрьодер, който отдавна е обект на ожесточени критики в Германия заради връзките си с Русия, трябва да се откаже от правото си на офис в Бундестага, въпреки че ще продължи да получава пенсията си и ще разполага с охрана.

Правният екип на бившия канцлер твърди, че решението на бюджетната комисия на Бундестага да намали финансирането на парламентарната канцелария на Шрьодер и да я закрие е било незаконно.

Твърди се, че "пенсионираният канцлер Герхард Шрьодер вече не упражнява така наречените си "запазващи се официални задължения". Не се уточнява обаче какви изобщо са тези "запазващи се служебни задължения", как да се определи дали те се упражняват или не и освен това каква процедура трябва да се спазва в това отношение", се казва в изявлението.

Шрьодер, който бе канцлер между 1998 г. и 2005 г., от години е критикуван заради участието си в руски държавни компании и е смятан за близък личен приятел на руския президент Владимир Путин. Натискът върху Шрьодер да се разграничи от Путин се засили след нахлуването на Русия в съседна Украйна.

През май Шрьодер най-накрая обяви, че ще напусне надзорния съвет на руския енергиен гигант "Роснефт". Той отхвърли и номинация за поста в надзорния съвет на друг руски енергиен гигант – "Газпром".

В понеделник, след няколкоседмично обмисляне, неговата лявоцентристка партия ГСДП реши, че няма основания за изключването му от партията.

Комисията в северния германски град Хановер заяви, че Шрьодер не е нарушил партийния правилник на социалдемократическата партия, като се е ангажирал с руски държавни компании, което означава, че няма основание за изключване или дори порицание.