Турската компания "Байкар", производител на дроновете "Байрактар", е започнала строежа в Украйна на завод, изследователски център и усъвършенствана производствена база, където възнамерява да произвежда всички системи. Това съобщи генералният директор на компанията Халюк Байрактар в отговор на въпроси на украинската фондация Бек енд Ълайв (Back and Alive), пише електронното издание на турския в. "Стар", цитирано от БТА.

Байрактар посочи, че турската компания произвежда вече по 20 дрона месечно, а целта е към 2023 г. този брой да нарасне на 30. Самолетът "Байрактар ТБ2" към момента е изнасян в 22 страни по света, а за модела "Акънджъ" компанията е подписала договор за износ с четири държави.  

"Разглеждаме Украйна като наш стратегически партньор", посочват Байрактар. "Имаме дългосрочни проекти с Украйна и много наши проекти. "Байкар" започна строежа в Украйна на завод, изследователски център и усъвършенствана производствена база, където искаме да произвеждаме всички системи", обяснява директорът на "Байкар".

По думите на Халюк Байрактар компанията осъществява много тясно сътрудничество с Украйна по проекта за самолетите "Акънджъ" и бойни безпилотни самолети. 

"Украйна е една от страните, които притежават технология за двигатели, поради тази причина ние имаме много добри и ефективни двигатели, а тясната ни координация и партньорство ще помогнат украинските двигатели да заемат мястото си в пазара на безпилотни самолети", каза още той.

"Нашето желание е един ден в завода в Украйна да можем да произвеждаме "Байрактар ТБ2", "Байрактар Акънджъ", а така също и новия "Байрактар Къзълелма", който е безпилотен боен самолет", добави Байрактар.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди преди няколко дни, че турският завод за производство на безпилотни самолети ще попадне сред целите, които Русия ще "демилитаризира", когато бъде създаден, съобщи ТГРТ Хабер.

"Естествено, създаването на такъв обект, който веднага ще попадне сред обектите, които трябва да бъдат демилитаризирани, вероятно само ще удължи страданията на украинците. Но няма да помогне да се избегне целта на специалната военна операция, която ние сме решени да постигнем", заяви Песков.

Посланикът на Украйна в Турция Василий Боднар заяви по-рано тази седмица в интервю за агенция РБК-Украйна, че турската компания "Байкар" е купила терен в Украйна за производство на дроновете "Байрактар".

На 19 юли украинският кабинет одобри проектозакон за ратифициране на споразумението с Турция за сътрудничество в областта на високите технологии, авиацията и космоса, което ще позволи изграждането на завод за производство и обслужване на дроновете "Байрактар" в Украйна.