"Факт е, че главният прокурор Иван Гешев е компрометиран. Дори на ниво ЕС. Факт е, че последните действия на МВР бяха ясно отразени от всички медии, но този път имаше разлика. Една и съща информация влезе и в европейската прокуратура, и в българската. Вече не може да има скрито-покрито."

Това заяви днес премиерът Кирил Петков по време на публичния отчет на Министерството на вътрешните работи за свършеното през последната година. Петков изпълни словото си с похвали към дейността на МВР. За пореден път обаче обясни, че прокуратурата в България просто не работи. Въпреки това премиерът заяви, че вярва, че има много отделни прокурори, които са честни и искат да работят и ги раздели от ръководството на държавното обвинение. 

"Аз вярвам, че има честни прокурори и все повече хора ще се присъединяват към нас", обобщи той. 

Преди това той подчерта, че иска да поздрави МВР най-вече за това, че е "на страната на народа". Подчерта, че именно на ведомството на Бойко Рашков се дължи това, че "имахме честни избори", иначе "нямаше да сме тук."

"Второто, за което искам да поздравя е, че законността се връща в България - идеята за недосегаемите е приключила. Никой не е над закона. Който си мисли, че старите времена с човек на някой и имаш протекция - това вече не същестува. Не ни е страх нито от хората на подземния свят, които имаха големи връзки с предишната власт, нито от корупцията на предишната власт", продължи Петков. 

Премиерът поздрави и МВР за организацията по приемането на бежанците от Украйна. 

"Това, което видях на границата като организация бе впечатляващо", каза Петков. 

Той завърши с уверението, че "промяната е дълъг процес", но и че вярва "че това вече е възможно". 

"Да работим заедно, докато България стане символ на законност и България стане държавата, която най-бързо е изчистила корупцията".