Аун Сан Су Чжи бе осъдена днес в Мианма на шест години затвор за корупция, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Присъдата срещу 77-годишната Су Чжи беше произнесена по четири нови дела и се прибавя към постановената по-рано 11-годишна присъда срещу нея по обвинения в корупция, подмолна противодържавна дейност и други престъпления.

Новата присъда бе произнесена по-конкретно за кражба на средства от фонд, предназначен за образование и здравеопазване.

През февруари 2021 година демократично избраното правителство на Мианма, ръководено де факто от Су Чжи, беше свалено от власт от армията.

Процесът се проведе при закрити врата, без достъп за медиите и обществеността. Освен това съдът издаде заповед, забраняваща на адвокатите на Аун Сан Су Чжи да обсъждат публично делата, отбелязва Асошиейтед прес.

Носителката на Нобеловата награда за мир бе призната за виновна, че е злоупотребила с положението си, за да наеме държавна земя на цени под пазарните в град Янгон за фондация на името на майка си и че е построила резиденция с дарения, предназначени за благотворителни цели и получени от същата фондация. Другите два случая се отнасят за парцели земя в столицата Найпидо, за които се твърди, че е наела на цени под пазарните. 

Аун Сан Су Чжи получи присъди по три години за всяко от четирите обвинения. Тя обаче ще излежи три от тях едновременно, което означава, че ще прекара в затвора общо шест години. 

Су Чжи отхвърли всички обвинения и се очаква адвокатите ѝ да обжалват присъдите. 

Тя вече бе осъдена на 11 години затвор за бунт, корупция и по други обвинения на по-ранни процеси, след като военните свалиха де факто ръководеното от нея правителство и я задържаха през февруари 2021 г.

Анализатори казват, че многобройните обвинения срещу Су Чжи и съюзниците ѝ са опит да бъде легитимирана властта на хунтата и едновременно с това тя да бъде отстранена от политиката, преди в Мианма да бъдат произведени избори, планирани за следващата година, отбелязва АП. Други високопоставени представители на нейната партия Национална лига за демокрация (НЛД) и сваленото правителство също бяха арестувани. Хунтата намекна, че може да разпусне НЛД преди изборите.

Бившият кмет на Найпидо Мьо Аун, който беше обвиняем по двете дела, свързани с издаването на разрешения за наемане на земя. Йе Мин Оо, бивш заместник-кмет на столицата, и Мин Тху, който преди преврата е бил член на комисията за развитието на града, също бяха съдени - всеки от тях по различен процес. Тримата получиха по три години затвор.

Хунтата взе властта в Мианма и задържа Аун Сан Су Чжи на 1 февруари 2021 г. - деня, когато трябваше да започне вторият пореден петгодишен мандат на доминирания от НЛД парламент след победата на партията на изборите през предходната година. Военните аргументираха преврата с предполагаеми големи изборни измами, макар че независимите наблюдателни не откриха никакви сериозни нередности, припомня АП.

Франс прес отбелязва, че пучът е потопил Мианма в хаос. Близо 2100 души са били убити от силите за сигурност, а 15 хиляди - арестувани, от 1 февруари миналата година в страната, сочат данни на местна неправителствена организация.