Насред процедурата по избор на нов управител на Българската народна банка (БНБ), от ГЕРБ атакуваха кандидатурата на "Продължаваме промяната" - Андрей Гюров - със съмнения за измама с дисертационния му труд.

Оттам предоставиха днес справка от Националния регистър за научната дейност (НАЦИД), според която академичното признаване на Гюров кадто "доктор" се е появило на сайта на НАЦИД вчера - в деня, в който той и другият кандидат за поста Любомир Каримански ("Има такъв народ") бяха изслушани в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Нещо повече - обвиниха Гюров и в това, че е предоставил на образователното министерство дисертация, която на практика не е защитил. Защитата във Виенския университет е била през 2005 г., но в самия научен труд са цитирани данни от 2008 г. и 2012 г.

В бързината

Според процедурните правила за избора на нов управител на БНБ, преди изслушването на кандидатите комисията проверява дали кандидатите отговарят на изискванията, според предоставените от тях документи. В колко часа е подадено към НАЦИД заявлението на Гюров за признаването, не е ясно, защото регистърът не посочва това. Ясно е само, че това се е случило скорострелно - вчера, в деня на изслушването. Това донякъде може и да обясни и защо вчерашната комисия, насрочена за 14:30 ч., бе отложена за 16 ч. и по някое време данните за Гюров са се появили вече в регистъра.

След дадения от представителите на ГЕРБ брифинг, в парламента дойде и самият Гюров. Той призна, че е направил спешни постъпки към образователното министерство да качат информацията. Иначе още през 2019 г. дипломата му от Виена е била регистрирана от Американския университет в Благоевград, където от 2010 г. е главен асистент.

Объркване обаче настана по въпроса за самата дисертация и внесения на практика в НАЦИД адокумент. 

"Няма как да пътувам в бъдещето", посочи председателят на групата на ПП и предложи своята трактовка.

Призна, че е дописвал научния си труд, след защитата му във Виена. Работил допълнително по темата, правил "актуализации". Оригиналната дисертация обаче не можело да се намери онлайн, тъй като от Виенския университет са започнали да ги качват след 2008-а. Но Гюров бил писал до университета и изискал оригинала, който се съхранявал и в тамошната библиотека. Той дори издиктува на журналистите номера на дипломата си (за чието наличие няма съмнение, в т.ч. от ГЕРБ).

Въпросът обаче е в това - може ли дописана дисертация, защитена преди 14 години, да се счита за оригинален документ. На това Гюров не можа да даде задоволителен отговор.

Клуб Z се допита до университетски преподаватели, като всички те изразиха учудване. Дисертацията на Гюров би трябвало да бъде "заключена" след защитата и такова дописване да няма. И допуснаха бързане.

Малко по-късно от министерство на образованието съобщиха, че дипломата от Виенския университет за придобиване на научна степен "доктор" на Андрей Гюров е регистрирана за заемане на академичната длъжност "главен асистент" в Американския университет в България на 10 октомври 2019 г. Заявлението за признаване на същата диплома, което дава достъп до пазара на труда извън висшите училища, е постъпило на 31 март 2022 г.

За признаване на научна степен "доктор" се извършва следната процедура:

Проверка на статута на висшето училище, издало дипломата: В случая Виенският университет е акредитирано висше училище на територията на Австрия – държава членка на ЕС;

Проверка на автентичността на представената диплома: Дипломата на Андрей Гюров е регистрирана и публично достъпна на сайта на библиотеката на Виенския университет, поради което нейната автентичност е установена веднага.

Заради големия обществен интерес посочените по-горе проверки са направени в деня на подаване на заявлението – 31 март 2022 г.

Националният център за информация и документация (НАЦИД) не се произнася по съдържанието на дисертационния труд, а проверява само легитимността на дипломата, което е направено в случая.