Пълен напред към еврозоната, запазване на настоящият курс лев/евро до приемането ни и сериозен банков надзор.

Това са трите приоритета, около които се обединиха днес двамата кандидати за нов управител на Българската народна банка - Андрей Гюров, номинация на "Продължаваме промяната" и Любомир Каримански, номинация на "Има такъв народ".

Те бяха изслушани в парламентарната комисия по бюджет и финанси, макар и срещата да потегли с трудности, заради спорове около съвместимостта на Андрей Гюров. 

Фактите сочат, че днес и двамата кандидати се представиха добре, имаха собствени визии за развитието на финансовата система у нас, но в същото време избегнаха екстравагантните решения и общо взето идеята им е да запазят консервативната линия на централната банка такава, каквато бе досега. 

Процедурата започна със съмнение дали Андрей Гюров отговаря на изискванията за поста, тъй като в Националния център за информация и документация не е видна докторската му степен от Виенския университет. В крайна сметка той бе допуснат.

Какво предлагат кандидатите? 

Представителят на ПП Гюров, който е и председател на групата на формацията в парламента, заяви, че основният му стремеж е да помогне за влизането на България в еврозоната и то от най-ранната дата, обявена вече за 1 януари 2024 година. 

В същото време Любомир Каримански, който също е "за" еврозоната, обяви, че трябва да се възложи детайлен анализ на рисковете и ползите от въвеждането на единната валута, какъвто - според него - до момента никой никога не е правил. 

Важното е, че и двамата кандидати заявиха твърда позиция, че България трябва да запази курса лев към евро, какъвто е в момента - 1.95583 лева за едно евро. Тоест - валутният борд да остане действащ до последния ден на приемането на общата валута. 

Разбира се, това е и политика, която, ако станат гуверньори, трябва да следват, защото още преди две години Народното събрание прие решение, според което влизането в еврозоната може да стане само по настоящото съотношение лев/евро. По принцип и двамата признаха, че ЕЦБ и страните-членки на зоната могат да поискат промяна, ако виждат причина за това, но и че страната ни ще защитава тезата си. 

Извън основната тема за еврозоната, двамата представиха различни приоритети за следване, ако бъдат избрани. Така например Андрей Гюров обяви, че той би искал да засили банковия надзор, защото смята, че в момента той не е на ниво. И по-важното - смята, че някои от българските банки в момента са проблемни от гледна точка на неособена устойчивост на кредитния им риск. Освен това имало проблем с концентрацията на риск в някои от тези банки, макар те да не бяха назовани. 

Гюров смята и че сегашното ръководство на БНБ не се справя напълно с мерките срещу прането на пари. Това е обвинение и на редица наши партньори през годините. 

Каримански пък мисли, че БНБ трябва да засили изготвянето на икономическите си анализи, така че да може да бъде полезна на правителството в изграждането на основните политики. 

Интересното беше, че Каримански иска БНБ да прави повече за регулирането на инфлацията, така че тя да се доближава до целевата от 2%. Всъщност обаче Валутният борд на практика лишава БНБ от възможността да провежда собствена парична политика. Реално гуверньорът ще има няколко доста слаби за влияние инструмента. 

Гюров обяви, че БНБ в никакъв случай не може да финансира правителството. Това е доста странна позиция, имайки предвид, че по закон БНБ не може да прави такова нещо. Тя може да подкрепя капиталово банки.

Каримански пък застъпи тезата, че БНБ трябвало да се "отвори към населението и бизнеса", защото сега била свръхконсервативна. Не е напълно ясно какво значи това, защото централните банки по принцип са консервативни, а правителствата са тези, които искат разхлабване. Освен това БНБ не би трябвало да има общо с бизнеса на оперативно ниво.

И нещо любопитно - "Възраждане" живо се интересуваха от възможността част от златния ни резерв да бъде върнат от Лондон в България. Идеята зад това разделение е диверсификация на риска и всички централни банки в света го правят. И двамата кандидати - и Гюров, и Каримански, не поеха такъв ангажимент, подчертавайки, че има договори за изпълнение. Каримански обаче смята, че международните валутни резерви може да се управляват по-добре от БНБ. 

Може ли Гюров да бъде гуверньор въобще? 

Макар представителят на ПП да бе изслушан в комисията, все още не е напълно ясно, че той отговаря на критериите за поста. Причината - той е доктор по икономика от Виенския университет, но дипломата му не може да се намери в НАЦИД. Или поне така твърдят от ГЕРБ, които повдигнаха темата. 

По принцип за поста гуверньор на БНБ се изисква - освен всичко друго - и магистърска степен. Гюров е доктор, който обаче е станал такъв направо от бакалавър. Това е възможно по принцип и никой не се съмнява в неговата докторска степен, а в това дали тя е приравнена към българския закон. 

Гюров бе убеден, че документите са му редовни и обеща утре да представи на комисията доказателства. Все пак призна, че не той, а университетът, в който преподава в България - Американският университет, би трябвало по служебен път да е информирал институциите, че Гюров е доктор. 

Кой кой е? 

Любомир Каримански

Любомир Каримански - има богат в управлението на кредитния и операционен риск. Ефективни комуникационни умения, както на ниво среден мениджмънт, така и постоянен контакт с висшия управленски състав, с цел постигане на поставени краткосрочни и дългосрочни стратегически цели.

Вещо прилагане на предприемачески умения, придобити по време на стартиране на бизнес начинания, включително проектиране на успешни и всеобхватни бизнес стратегии и мобилизиране на ресурси за постигане на положителни резултати по проекти. Изключителна гъвкавост, последователност и управленски опит при промяна на процеси и преструктурирания. Нестандартно мислене и рационални похвати при прилагане на различни модели за внедряване на новаторски решения. Лектор по банков мениджмънт, Международен банков институт, София, България. 

Това поне пише във визитката му в сайта на "Има такъв народ". 

Андрей Гюров

Андрей Гюров - депутат от Благоевград. Професионалната си кариера Андрей разделя между банковия и академичния сектор. Има над 15-годишен опит на експертни и ръководни длъжности в банкови институции в САЩ и Европа и е консултирал компании като Raiffeisen Austria, BAWAG P.S.K., Unicredit Bulbank и други. Фокусът на работата му са системите за управление на кредитния риск, като разработени от него модели се използват в над 100 финансови институции в цяла Европа.

От 2010 г. Гюров е главен асистент в Американския Университет в България, където преподава финанси. Андрей е всеотдайно ангажиран с извънкласни студентски дейности. Ментор е на клуба по управление на финансови активи, на инкубатора за млади компании на университета – Elevate, както и на клуба по голф. Под негово ръководство отбори на университета са печелили три пъти националното състезание за оценка на компании към CFA Institute и са представяли България на регионалните и световни финали в Чикаго, САЩ, Прага, Чехия и Ирландия.

Като член на борда на Института за научни изследвания „Балкански-Паница“, Андрей организира летни училища по икономика с участието на професори от някои от най-реномираните университети в света като Харвард, Кеймбридж, Станфорд, London Business School и други.

Андрей Гюров е запален спортист, 5-кратен шампион и носител на купата на България с отбора по бейзбол „Бизоните“ от Благоевград и редовен участник в ултра крос триатлони.През 2019 г. той изкачва Монблан, а в свободното си време практикува тенис, ски, сноуборд, голф, кайт-сърф и мотоциклетизъм. Андрей е семеен, с двама синове на 17 и 13 години. Цялото семейство споделя страстта му към спортуването – от първокласници синовете му тренират баскетбол в спортен клуб „Евробаскет“ – Благоевград, а съпругата му е запален фитнес ентусиаст.

Или поне това пише във визитката му в сайта на "Продължаваме промяната".