За "напрежение" в управляващата коалиция, което може да прерасне в "криза" призна днес съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. А поводът - изборът на нов управител на БНБ.

Както Клуб Z писа, очаква се до 18 ч днес, когато изтича крайният срок за номинации, в деловодството на Народното събрание да бъдат внесени две имена, на двама представители на коалицията - председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" (ПП) Андрей Гюров и на председателя на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански от "Има такъв народ" (ИТН).

Така управляващите няма да имат единна кандидатура и са изправени пред проблем - невъзможността да гласуват монолитно, като мнозинство, което на свой ред предполага, че новият гуверньор трябва да бъде избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС, защото по процедура печели кандидатът събрал повече гласове. Вариантът да се избегне тази ситуация бил обединяване на гласовете на мнозинството, но след изслушванията на кандидатите - за да има още време за вътрешни преговори.

Засега официално не са внесени никакви имена, като совалките, започнали снощи с коалиционен съвет, продължават и в парламента. Очакването обаче бе все пак и Гюров, и Каримански да бъдат внесени като имена, а вече в късния следобяд Гюров сам потвърди участието си в надпреварата - нещо, което отказваше да направи категорично преди това в отговор на журналистическите въпроси. 

Реакциите

"В момента може да има напрежение. Ако не си извадим изводите предварително, тогава накъде сме тръгнали, това напрежение може да прерасне в криза. Съвсем сериозно искам да го кажа това.

Ако няма единна кандидатура и в крайна сметка се окаже, че бъде избран гуверньор на БНБ с гласовете на опозицията, това ще бъде криза - коментира в кулоарите на парламента Христо Иванов.

Криза - не, но предизвикателство, защото БНБ е важна институция.

Пак казвам, тук не трябва да се водим само от егото и кой е по-важен в една коалиция, а да се избере вариант, който да бъде приемлив и за българското общество" - заяви на свой ред Румен Гечев от БСП.

Той обаче също предупреди - ако няма единна кандидатура, то опозицията ще има решаващият глас.

За народния представител от ИТН Станислав Балабанов пък проблеми няма.

"Ако има въобще знак, това означава, че коалицията действа по абсолютно прозрачен и демократичен начин. Напрежение в коалицията няма, задкулисни договорки няма, не сме се разбирали с ГЕРБ и ДПС да подкрепят наш кандидат. Няма място за притеснение, няма трусове в коалицията, всичко е наред", заяви той.

И... даде да се разбере, че партията на Слави Трифонов няма да отстъпи от номинацията на Каримански. 

Какви са нагласите?

Както стана ясно, кандидатурите не са внесени и още не е ясно дали някоя от тях няма да отпадне, което дава повод на представителите на партиите в НС да избягват публично отговора на въпроса - Гюров или Каримански биха подкрепили. Неофициално от ГЕРБ биха гласували за предложението на ИТН. Както и ДПС.

Официално от движението казват, че ще изчакат да видят имената и последвалия дебат, преди да решат. Но пък именно ДПС бе партията, която "помогна" на Каримански да форсира процедурата за избор на гуверньор на БНБ в миналия парламент, като още тогава неговото име се спрягаше за поста. Левицата обаче предпочитала Андрей Гюров, а ДБ пази "неутралитет" с призива за обща номинация.

Внасянето на двете номинации днес би дало още време на коалиционните партньори да преговарят, смятат представители на коалицията.

Предисторията

Както е известно, още в миналия парламент, Каримански, който и тогава председателстваше бюджетната комисия, форсира процедурата по подмяната на ръководството на БНБ, като мотивът благовидно бе изтеклият мандат на Димитър Радев. Факт - мандатът на Радев изтече на 15 юли миналата година, като законът позволява той да продължава да изпълнява функциите си до избора на нов титуляр.

Тоест, нищо не налагаше спешност в избора му тогава, още повече че по това време вече бе ясно, че 46-ото Народно събрание (НС) няма да има още много дълъг оставащ живот. Каримански тогава бе подкрепен от ДПС и част от "Изправи се БГ! Ние идваме!" и така точката за избор на нов управител се озова в дневния ред на депутатите. Но пък бе бламирана от останалите формации в НС и така и не мина.

Още тогава се говореше, че целта на ИТН е Каримански да оглави банката.

Вече в 47-ото НС смяната на ръководството на БНБ пак изплува на дневен ред и депутатите отвориха процедурата. Дори разписаха не 7-дневен срок за внасяне на имена, а максималния - 20. Процедурата обаче се провали, защото не бе внесено нито едно име, в т.ч. на председателя на бюджетната комисия. Тоест, трябваше да стартира наново.

Междувременно обаче самият Каримански само преди два дни обяви в интервю за Нова тв, че е бил "съветван" да не се кандидатира за поста.

"През изминалата седмица при мен стигаха поне по пет различни канала различни експерти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или друг начин, да не бъда номиниран или да се откажа.

Смятат, че е по-добре коалицията или по-специално един от партньорите в коалицията да номинира кандидата си. В тези разговори през изминалата седмица ми казваха "спокойно, има и други важни постове", намекна той за коалиционните търкания по темата, които към онзи момент бяха публична тайна.

Още преди приключването на първата процедура обаче изплува и името на Илиян Михов -  ректор на един от най-престижните икономически университети - INSEAD, Сингапур, като предложението бе на "Продължаваме промяната". Какво обаче се случи оттогава досега? Според източници на Клуб Z Михов само е бил сондиран, но е отказал да се бори за поста.

Настояването на ПП е било коалиционните партньори да излязат с единна кандидатура, за да не зависят при гласуването от опозицията. "Демократична България" е отказала да номинира свой човек, но пък от ИТН не са искали да се откажат от Каримански. И поради тази причина първата процедура забуксува и бе прекратена с невнасянето на нито една номинация.

При отварянето на новата процедура обаче от ИТН финтираха партньорите си от ПП, като поискаха миналата седмица отваряне на нова процедура, както и да не се удължава срокът за номинации, а да остане 7 дни. От ПП първоначално предложиха той да е 20, а после склониха на 14 дни.

Но в крайна сметка, искането на ИТН бе подкрепено от ГЕРБ, ДПС, ИТН, ДБ и "Възраждане". От ПП гласуваха с "въздържал се", а БСП - "против". И бе разписан срок 23 март, 18 ч.