Парламентарната група на "Демократична България" внесе проект за решение за възлагане на Министерския съвет да окаже военно-техническа помощ на Украйна. Това съобщиха от формацията.

Според проекта парламентът възлага на правителството да окаже военно-техническа помощ съобразно потребностите на Украйна и възможностите на България. Предвижда се финансирането на помощта да стане за сметка на държавния бюджет и от специални фондовете на Европейския съюз и НАТО за общо финансиране на подкрепата за Украйна.

"В контекста на реалните заплахи за сигурността в целия регион, българският национален интерес трябва да се дефинира през членството на страната в Европейския съюз и НАТО и във връзка с отношенията ни със съюзниците, значителна част от които предоставиха директна военна помощ и подкрепа на Украйна", се казва в мотивите към проекта, който беше внесен днес в деловодството на Народното събрание след представянето му на коалиционен експертен съвет по отбрана.

В проекта на решение се отчита, че легитимните и оправдани през призмата на международното право отбранителни действия на Украйна могат да бъдат ефективно подкрепени чрез предоставянето на адекватно въоръжение и оборудване, което напълно отговаря на капацитета и възможностите на българския военно-промишлен комплекс и няма да отнеме от стратегическите отбранителни платформи и ресурси на Българската армия.

Подчертава се изрично, че отбранителните действия на Украйна са нейно неотменимо право, което е в пълно съответствие с чл. 51 от Устава на ООН, като се има предвид, че помощта за нападнатия не е намеса във войната, а е подкрепа за възстановяването на мира.

Преди дни от "Демократична България" заявиха, че ще почнат консултации по темата.

Малко след това от ГЕРБ внесоха решение за оказване на военна помощ на Украйна.