Американското министерство на правосъдието се противопостави на публикуването на съдебния документ, който да изложи пред обществеността мотивите за претърсването на резиденцията на Доналд Тръмп във Флорида Мар-а-Лаго, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В петък съдия направи обществено достояние заповедта за претърсване на имота на Тръмп и списъка с конфискуваните при операцията документи.

Но за разлика от тогава документът, за чието публикуване се настояваше, не бе представен, тъй като съдържа поверителна информация за свидетели, както и изключително важни за разследването факти, посочва министерството на правосъдието. Публикуването му би могло да навреди на следващите етапи от разследването, като разкрие стратегията на разследващите.

Операцията на федералната полиция в Мар-а-Лаго породи политическа буря в САЩ. Привърженици на Тръмп обявиха, че става дума за "лов на вещици".

Същевременно дългогодишният финансов ръководител на "Организация Тръмп" Алън Уайсълбърг се очаква още днес да пледира виновен по обвинения за данъчни измами, а процесът срещу него се очаква да започне през октомври, предаде Асошиейтед прес.