От прокуратурата искат записите от МС за цял месец. Искат да видят всеки, който се среща с премиера. Това е тревожно.

Двамата служители на ДАНС, разследвани за шпионаж в полза на Русия, са работили за влошаване на отношенията между България и Северна Македония.

Това казва в интервю през бТВ премиерът Кирил Петков.

На 31 март от правителството потвърдиха, че служители на Националната служба за охрана са свалили записи от камери и са ги предали на прокурори в предходния ден. 

"Две неща са странни. Софийска градска прокуратура изисква целия видеоматериал не за един специфичен ден, а за месец. Те искат да видят всеки, който се среща с министър-председателя. Нещо, което мен много ме тревожи. Знаейки, че МС вече е точка за сигнали към Европейската прокуратура, те може би се опитват да видят кои са хората, които дават тези сигнали. Ако това е така,  граничи на ниво престъпление. Недопустимо е, ако е така. Правителството няма да толерира такъв тип действия", обяснява Петков.

На въпрос дали ще отиде на разпит в прокуратурата, той обяснява, че това ще стане веднага, щом получи призовка.

"Ще отида и ще дам всички сведения, които искат да научат от мен", казва премиерът, който ще бъде разпитван по повод ареста на Борисов.

Русия работи, за да развали отношенията между София и Скопие

Двамата служители на ДАНС, разследвани за шпионаж в полза на Русия, са работили за влошаване на отношенията между България и Северна Македония.

 

„Западните Балкани да нямат европейско бъдеще и отношенията между Република Северна Македония и България да не са толкова приятелски, колкото едни добри съседи биха искали да имат", поясни той.

"За мен е много важно да се знае, че явно имаме руска намеса в България, специфично за Западните Балкани и Северна Македония“, добави Петков.

Двама служители на ДАНС и един от министерство, различно от вътрешното, се разследват за шпионаж в полза на Русия. Снощи беше съобщено, че България обявява за персона нон грата първия секретар на руското посолство. Преди това прокуратурата уведоми външното министерство, че дипломатът е извършвал нерегламентирана разузнавателна дейност в България.

През март страната ни изгони 12 руски дипломати, осъществявали в страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.