Знаковата сграда на ул. "Г. С. Раковски" 134 в София вероятно ще е новият дом на европейските делегирани прокурори. Това стана ясно от интервю на служебния правосъден министър Крум Зарков днес пред БНР.

Сградата се свързва с историята на първата "демократична" формация, дошла у нас на власт след 1989 г. - СДС. Сградата бе една от емблематичните за българската политика. По времето на управлението на Иван Костов (1997-2001 г.) именно там се вземаха най-важните решения за държавата.

В момента СДС е коалиционен партньор на ГЕРБ и единственият му политически капитал е марката, защото е съмнително дали въобще партията има някаква електорална тежест. За последно зданието бе връчено на Валери Симеонов и тръгналата от Бургас партия НФСБ, която обаче изпадна от властта. Там бе настанена и "Воля".

Както и Клуб Z писа, в проследните дни на предишното Народно събрание се изпълни една от идеите на предшественичката на Зарков на поста - Надежда Йорданова, т. нар. европейски делегирани прокурори (ЕДП), да бъдат извадени в отделна структура. Де факто те пак остават български магистрати - и няма как да е иначе, но ще имат собсвена администрация, своя секретна регистратура и - ако се разчита на ВСС - отделен бюджет.

Именно едно от условието за изваждането им от опеката на Иван Гешев бе правителството да им намери и самостоятелна сграда.

„Много е вероятно в следващите дни адресът на Европейската прокуратура у нас да е ул. „Г.С. Раковски“ 134 - тази небезизвестна сграда. Тя е празна в момента и няма да има някой, който да бъде изгонен.

Следващият етап е кадровото обезпечение на европейските делегирани прокурори и тогава те ще имат всички условия, за да действат независимо и да открият завесата над някои проблеми, които българската прокуратура не успя да направи“, каза днес Зарков, цитиран от "Лекс" (както е известно, квотата от 15 български ЕДП още не е изпълнена, а на един от конкурсите във ВСС дори имаше нула желаещи, б.р.)

Другите теми в интервюто:

"Това правителство, кабинетът "Донев", работи в обстоятелства, които го задължават да бъде енергично в най-различни посоки, поради кризите, с които се сблъсква. Не може да бъде позволено тези два месеца просто да изтекат. Нашата мисия е да направим така, че политическата криза, в която се намираме, да не струва още повече на българските граждани".

Това каза още младият правосъден министър пред журналистката Силвия Великова.

Попитан дали служебният кабинет не прави твърде много решаващи промени като смяната на шефа на "Булгаргаз", Зарков отбеляза, че редовните правителства често имат "прекомерно самочувствие".

За смяната на изпълнителния директор на "Булгаргаз" и кандидатурата на Деница Златева правосъдният министър посочи, че е "добро решение", защото тя има международни контакти и познава структурата на дружеството.

"Настоящият състав на ВСС показва, че докато толкова подкрепя главния прокурор, процедурата по отстраняването му не може да стигне докрай, въпреки че предишни двама правосъдни министри – Янаки Стоилов и Надежда Йорданова са показали, че такъв механизъм има", коментира Крум Зарков в предаването "Преди всички".

Както и Клуб Z писа, Крум Зарков е решен да отправи питане до Конституционния съд .- за тълкуване на общия "надзор за законност", който е връчен на главния прокурор и в първите дни на септември то ще бъде представено пред министрите.

"Мандатът си върви, ние си го обсъждаме, но много важен е също въпросът по отношение на правомощията на главния прокурор и конституционната рамка, в която той оперира. И тук има неща, които могат да се направят и без парламент. (…) Чрез различно разширено тълкувание на този надзор за законност прокуратурата практически има възможност да постави под свой контрол или поне под някаква форма на страх цялата държавна администрация, изпълнителната власт, в това число и министри. Този въпрос, веднъж поставен пред Конституционния съд, ако той сложи рамки на това правомощие, ще бъде много важен за последващите дебати".

На въпрос дали той няма да се окаже подходящият политик, около който да гравитира евентуален президентски проект, Зарков отговори:

"Аз съм ляв и социалист, чел съм, учил съм, стигнал съм до това мое разбиране и съм се записал в партията, която се обявява за защита на тези идеи. На едни им харесвам, на други – не. За едните съм соросоид, за другите – комунист.

Нашият публичен дебат върви обикновено с лепене на етикет и с абсолютна делегитимация на този, с който не си съгласен.

Нямайте никакво съмнение по отношение на моята политическа перспектива: тя е вляво, тя е в социалистическата партия. Хората си се упражняват върху някакъв гръб, а президентът Радев прави това, за което е избран – да бъде президент на републиката.

Не всичко е конспирация. Има хора, които просто стоят на местата си и вършат работата, за която са се ангажирали. Член съм на БСП и ще остана такъв след този мандат. Моята политическа кариера е свързана само и единствено с БСП. Аз от партия на партия няма да скачам. Това е моята партия."