"Струва ми се очевидно, че в този ВСС мнозинството има голямо доверие към главния прокурор."

Така правосъдният министър Крум Зарков отговори пред БНТ на въпрос - дали би станал трети правосъден министър, който да опита да инициира дисциплинарна процедура срещу Иван Гешев.

Той отговори доста витиевато дали би внесъл такова искане:

"... Ако има такива основания – да."

Тук Зарков напомни, че ВСС е същият, а нов няма да бъде избран скоро.

Той обаче разкри друг свой план - ще иска от Конституционния съд задължително тълкуване на въпроса с осъществяваното от главния прокурор на "надзор за законност":

"... Който ние считаме, че се тълкува от прокуратурата по много по-широк начин, отколкото е бил залегнал в главите на хората, които са писали Конституцията", поясни министърът.

Клуб Z напомня, че чл. 126, ал. 2 на Конституцията гласи: "Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори". Това един път постановява вертикалната структура на държавното обвинение, второ му дава власт да изисква от всички администрации отчет за всевъзможни техни действия или бездействия - включително за COVID-кризата, а по-рано - за размера на пешеходните пътеки, за пюретата в детските градини, за качеството на ВиК услугите или храстите около пътното платно

"Това ще остави трайна следа", обеща още Зарков.

На въпрос за срока на конституционното му питане, заяви, че работят "много срочно и се надявам в началото на септември да бъде факт".

Той отговори и на въпрос - с какъв ВСС ще работи от есента (както е известно и там се очертава криза, защото НС не избра свои представители за евентуален нов състав, а старият трябва да "сдаде" на 3 октомври, б.р.).

Зарков напомни, че междувременно се надява КС да вземе решение по дело с идентичен проблем - изтеклия мандат на Инспектората на ВСС.

"Там КС ще се произнесе какво се прави в такива случаи – дали остава съответният орган, докато се избере друг, или не", напомни юристът.

Той бе остър и към всичките Народни събрания, които се извъртяха в последната година и половина:

"Всички, които влязат в следващото НС, трябва да влязат с разбирането, че когато Конституцията е казала, че трябва да се прави едно действие, то трябва да се направи. Не се цупиш, не се фръцкаш, не казваш "не ми харесва", не правиш процедурни трикове.

А действително - колкото и да е трудно - ангажираш процедурата колкото пъти трябва, за да се получи.

Страшно много органи в България са с изтекъл мандат на дейност и не са били подновени по една или друга причина. Това е въпрос на отговорност на всички – включително на опозицията", коментира той, визирайки изискването за 160 депутати при някои кадрови избори като този на ВСС.

Сред задачите на екипа си той отново напомни една от най-важните - да са изработени такива законопроекти, че когато новото НС заработи, да има нещо "на масата". Това е свързано и с обещанията на България за реформи по Плана за възстановяване. Те трябва да са факт до Нова година, а парламентът ще се задейства евентуално в края на октомври - началото на ноември.

Зарков напомни, че при законодателството проблемът е, че често е внасят "промени с недостатъчно обмисляне и малко с емоция – появи се терминът наказателно-правен популизъм".

"Той дава "лесни отговори" на много сложни въпроси", критичен бе юристът.

Затова напомни една от възловите си идеи - спешно да се създаде Съвет за криминологически изследвания, защото "качествени наказателни закони се правят, когато вие имате достатъчно данни - емпирични, и достатъчно сериозен анализ."

Зарков намекна, че предишната власт не е направила нищо особено със закона против корупцията. И че относно внесения вариант ще проучват критиките и ще го преработват.