Бях потресен от една статия на украинска продуцентка, която написа (зададе въпроса) дали има значение руския балет, руската музика, руската литература или рускатата живопис, ако руснаците убиват деца днес в Украйна и изнасилват украински жени?

Руснаците, които изпепеляват украински градове. Убиват с глад украинските старици и старци. Лишават от мляко украинските бебета. Тя ги нарече животни. Нарече руснаците зверове.

Никога не съм бил в Съветския съюз. Нито по-късно в Руската федерация. Но имах огромния шанс да познавам цвета на руската интелигенция в изгнание. Срещах се с носителя на Нобелова награда Йосиф Бродски. И с Нуреев.  

А с великите Сергей Довлатов и Ернст Неизвестни бяхме добри приятели.

Зверове ли са руснаците? Как мога да сложа под един знаменател всичките руснаци? 

Не, руснаците не са зверове. Зверове са путинистите. Както всички германци не бяха зверове. Зверове бяха нацистите.

Може да ги упрекваме, че не се изправят с достатъчна сила и масовост срещу Путин. Че руските майки не легнаха пред казармите. Както и германските майки не легнаха пред хитлеристките танкове. Но отново... не бива да се говори за всичките тях като за зверове. 

Политковская не го ли направи? Направи го. Убиха я. Немцов не го ли направи? Убиха го.

Десетки и стотици руски жени и мъже се изправиха срещу Путин.

Това е Русия... поне това е Русия, която обичам!

Дори тези хора да се броят на пръстите на двете ми ръце... това е Русия, а не путинистите. 

Това е Русия на светлите сърца и на гениалните умове. И тази Русия ще пребъде. Рано или късно. Мракобесието няма да победи в страната на Лермонтов и Чайковски.

Няма!