КФОР - мироопазващите сили на НАТО в Косово, са готови да се намесят, ако стабилността между Сърбия и бившата й провинция е изложена на риск.

Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, предаде БТА. Той говори след среща със сръбския президент Александър Вучич в Брюксел. Тя бе по повод скорошното напрежение между Белград и Прищина.

„НАТО продължава да следи отблизо ситуацията на място. Нашата мироопазваща мисия остава фокусирана върху мандата си и ако стабилността е застрашена, КФОР са готови да се намесят и да предприемат всички необходими мерки за гарантиране на сигурността и свободата на движение“, каза Столтенберг на съвместна пресконференция.

Той изтъкна, че макар ситуацията на място да се е подобрила, отговорността на всички страни, особено на официални лица от Белград и Прищина, е да предотвратят нова ескалация. Столтенберг призова страните да проявят сдържаност.

„Имаме значителна военна мисия в Косово от близо 4000 войници и това помага да се предотврати напрежението, ескалацията и всякакви конфликти“, изтъкна той в отговор на въпрос.

При съвместното обръщение след срещата Вучич благодари на Столтенберг за желанието да изслуша позицията на Сърбия и добави, че са обсъдили всичко, което се случва в Косово.

„За Белград мирът и стабилността са от решаващо значение, а ролята на КФОР и НАТО в Косово е важна и затова вярвам, че винаги ще можем да разчитаме на разбирането и желанието на генералния секретар, алианса и КФОР мирът и стабилността в Косово и Метохия да бъдат запазени”, заяви Вучич.

Йенс Столтенберг разговаря и с косовския премиер Албин Курти.

Напрежението в Косово се повиши в началото на месеца. Тогава сърбите в северната част блокираха пътищата към гранични пунктове със Сърбия в знак на протест срещу решението на косовското правителство от 1 август да им се издава входно-изходен документ, заменящ на територията на Косово личните им карти, издадени от Белград. Пак от 1 август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат сменени с косовски. Прищина обяви, че мерките са реципрочни.

Ситуацията се успокои, след като Албин Курти под натиска на ЕС и САЩ се съгласи да отложи влизането в сила на разпоредбите за 1 септември. Блокадите бяха вдигнати.