"Роскосмос" ще предложи на руските власти пълно спиране на кооперацията в космоса със САЩ и други държави, наложили санкции срещу Русия. Това обяви директорът на космическата агенция Дмитрий Рогозин.

В пореден призив санкциите, които по негови думи "поставят страната ни на колене", да се премахнат, Рогозин се заканва да наруши фундаментален принцип в космоса - че конфликтите на планетата не се пренасят там.

Досега Русия е спряла друг технологичен и технически обмен със западните космически агенции.

“Вярвам, че възстановяването на нормалните отношение между партньорите на Международната космическа станция и други проекти е възможна само с пълно и безапелационно премахване на незаконните санкции", обяви Рогозин в Twitter.

На борда на МКС в момента има 14 души - 6 американци, 5 руснаци, двама японци и един французин. Космическата станция не принадлежи на нито една държава и е съвместен проект. Не е ясно как евентуално решение за спиране на кооперацията ще се отрази на екипажа в момента.

Миналият месец Рогозин обяви, че работата на руските космически кораби, които извършват доставки на МКС, ще бъде нарушена заради санкциите, и особено руският сегмент, който отговаря за коригиране на орбитата на структурата, което се извършват средно 11 пъти годишно, включително за избягване на космически отпадъци.

В края на март пък мисията на Европейската космическа агенция и Роскосмос - пращане на нов марсоход до Червената планета - бе отменена до второ нареждане.