Двете най-тежко пострадали деца от катастрофата със сръбския автобус на 14 август, които досега се лекуваха в "Пирогов", бяха транспортирани в четвъртък предиобед с хеликоптери в родината си. Полетът е кратък, около час.

Няма опасност за живота на децата, те са стабилизирани в спешната болница и са в по-добро състояние, каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Асен Меджидиев пред медиите. Едно от децата е претърпяло три операции през последните дни, уточни Меджидиев.

„Не мога да кажа, че те са напълно оздравели, но не са и в критично състояние. Говорих с екипите на „Пирогов”, които се грижиха за тях и те ме убедиха, че децата могат да бъдат транспортирани към Белград”, добави той.

Малко преди 11 часа на летището в София кацнаха двата сръбски хеликоптера с реанимационни екипи. Пациентите бяха транспортирани от "Пирогов" до летището с линейки, ескортирани от специализирани екипи на МВР.

 В университетската болница в Стара Загора остават още три деца, които бяха по-леко пострадали. 

"Евентуално в петък те също ще бъдат приведени на сръбска територия", смята министърът.

Възрастните в старозагорската болница също са в добро здравословно състояние.

"Може би човекът с ампутирания крак ще бъде задържан по-дълго, тъй като има необходимост от смяна на превръзките, за да не се инфектира раната", смята министърът.

По думите му не е имало натиск от сръбска страна децата да бъдат приведени в Сърбия веднага след инцидента:

"Изключителна коректност и готовност от тяхна страна да окажат съдействие. Министърът на здравеопазването на Сърбия каза, че когато нашите екипи преценят, тогава децата ще бъдат изпратени на тяхна територия".  

При катастрофата на магистралата в неделя пострадаха 12 деца на възраст от шест до 16 години и двама възрастни. За инцидента прокуратурата привлече като обвиняем шофьора на автобуса. Според разследващите основната версия за пътното произшествие е човешка грешка.