Правителството е изправено пред трудното решение да намери 5,5 милиарда лева за американските самолети F-16 и да договори разплащането.

Това обяви днес президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос, след като рано тази сутрин стана ясно, че САЩ са одобрили продажбата на втората "партида" от 8 изтребителя на България.

Откъде идва тази калкулация?

В комюнике Държавният департамент заяви, че е уведомил американския Конгрес за намерението си да продаде тези изтребители и свързани с тях муниции и оборудване на България за сумата от 1,67 милиарда долара, или около 3 милиарда лева.

Сходна беше офертата и за първите 8 самолета, които България поръча - за близо 1,9 млрд. долара. Но правителството реши да се лиши от част от оборудването и въоръжението и сви офертата до 1,25  милиарда долара, или около 2,2 милиарда лева.

Така сега президентът предупреди, че ако искаме да имаме 16 изтребителя, които да са в реална оперативна готовност, освен новата оферта за 3 милиарда лева, трябва да заплатим и оборудването по старата поръчка, от което сме се отказали, плюс разходите по инфраструктурата.

И решението трябва да дойде незабавно, защото България може и да не в готовност да носи бойно дежурство и след 2030 година.

"Наложих вето за начина, по който беше сключен договорът (правителството "Борисов"), припомни Радев. -

Че правителството крие реалната цена от българската общественост. Реалната цена, за да можем да ги експлоатираме, беше 3 милиарда лева - българското правителство взе решение безобразно да свие пакета.

Тогава казах, че тази цена ще се върне на 3 милиарда. Сега видяхте ли - отново е 3 милиарда и няма как да е по друг начин", заяви той.

И допълни, че ако искаме този самолет да лети в България - да е в реална оперативна готовност и с обучен състав, "това е цената".

"Сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение. Дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата, ще струва на България 5,5 млрд., дали можем да си го позволим сега при разсрочено плащане и може ли да си го позволи българското правителство", посочи още той.

И попита: какво може да означава разсрочено плащане - защото може да е и 10 години, но може и да е една.

След което Радев допълни:

"Ако някой продължава да говори, че България ще може да носи дежурства с F-16 веднага след 2025 г., той ви лъже. Няма страна, която да може да носи бойно дежурство само с осем самолета".

По думите му кабинетът трябва да вземе бързо решението за сключването на договора за останалите 8 изтребителя - в рамките на до три месеца, за да дойдат те през 2027-2028 г. Това означава да можем да носим бойно дежурство около 2030 г., ако сключим договор сега.

"Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на МиГ-29 до този момент ще стане още по-голяма.

Очаквам правителството да разгледа всички възможни опции и да вземе рационално решение, така че България да остане отговорна държава към собствения си въздушен суверенитет и към интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО. И да не допускаме провал в нашите способности, особено в такива критични времена", каза в заключение държавният глава.

Припомняме, че в началото на февруари премиерът Кирил Петков и американското посолство обявиха, че заради прекъсвания във веригите за доставки, причинени от пандемията, ще има забавяне - вероятно с около 2 години - в доставянето на самолетите от първата поръчка, направена от правителството на Бойко Борисов през 2018 г.