Украинският президент Володимир Зеленски каза на Съвета за сигурност на ООН днес, че руски военни трябва веднага да бъдат изправени пред правосъдието за военни престъпления, които той определи като най-големите от Втората световна война насам, предаде АП.

Украинският лидер отправи апела си по видеовръзка, докато зловещи доказателства за клане на цивилни, извършено от руските сили преди изтеглянето им, продължиха да излизат на бял свят в околностите на Киев.

Изображенията, особено от градчето Буча, предизвикаха глобална погнуса и доведоха да искания за по-сурови санкции и обвинения във военни престъпления.

 
„Русия превръща правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН в право на смърт. Тя подкопава цялата архитектура на глобалната сигурност, позволява на злото да остане ненаказано и да се разпространи по целия свят. Ако това продължи, крайният резултат ще бъде, че всяка страна може да разчита само на силата на оръжието, за да гарантира своята сигурност, а не на международното право и международните институции. ООН може просто да бъде затворена“, каза президентът на Украйна, цитиран от украинския сайт НВ.

Появявайки се за първи път пред най-висшия орган на ООН, Зеленски каза, че руските войски не са по-различни от други терористи като групировката "Ислямска държава".

Той показа на съвета кратко видео на окървавени трупове, което завърши с думите: “Спрете руската агресия!”

Зеленски подчерта, че Буча е била само едно от местата и че има още такива с подобни ужаси и призова за трибунал, подобен на учредения в Нюрнберг за съдене на военнопрестъпниците след Втората световна война.

Страховитите сцени на смачкани и изгорени тела и доказателствата, че някои от мъртвите са били вързани и застреляни в главата накараха западните държави да изгонят десетки дипломати и да предложат по-нататъшни санкции, включително забрана за вноса на въглища от Русия.

 
Зеленски каза на Съвета за сигурност, че няма “нито едно престъпление”, което руските войски да не са извършили в Буча.

„Руските военни издирваха и целенасочено убиваха всеки, който служи на страната ни. Те стреляха и убиваха жени пред къщите си, когато те се опитваха да извикат някой, който е жив. Те убиваха цели семейства, възрастни и деца и се опитваха да изгорят телата“, каза той.

Полицаи и следователи обхождаха тихите улици на Буча днес, водейки бележки за телата, които жителите им показаха. Оцелелите, които са се крили в домовете си по време на месечната руска окупация на града, много от тях над средна възраст, скитаха покрай овъглени танкове и назъбени прозорци с найлонови торбички с храна и друга хуманитарна помощ, предаде АП от мястото на събитието.

В същото време от видеостената в Ню Йорк Зеленски призова за реформа на системата на ООН и подчерта, че агресорът трябва да бъде принуден към мир, а на руските военни и на тези, които са им дали заповедите, трябва да бъде потърсена отговорност.

По думите му сега ООН може или да отстрани страната-агресор от блокиране на решенията в Съвета за сигурност, или да покаже как институцията може да бъде преформатирана, или да се саморазпусне, предаде НВ.