България ще приеме офертата за доставка само на един танкер втечнен природен газ от американската компания "Шиниър". Другите шест кораба, които бяха принципно договорени от правителството на Кирил Петков, са отказани, защото не са осигурени слотове за разтоварване. 

Такъв е намерен за октомври и затова страната ще купи само един танкер, който ще осигури потреблението за около 10 дни през месеца. Другите 10-12 са осигурени от азерския газ. Тоест ще се търси още една доставка за октомври. Офертата на "Шиниър" за единия танкер е същата като при количеството от шест танкера, което означава, че американската компания не е променила условията впоследствие заради отказа ни да купим другите количества. 

Този танкер ще бъде разтоварен в Турция. Вчера министерството обяви, че провежда спешни разговори с южната ни съседка по темата. Все още не е ясно защо тези преговори започнаха две седмици след встъпването на новата власт в управлението. 

"Наличните слотове за разтоварване - цената на слота, разходите по разтоварването и другите неща за ноември и декември, са прекалено скъпи и струват милиони евро. Това ще направи цената на доставения газ до България неконкурентна", каза енергийният министър Росен Христов на извънреден брифинг в петък вечер. 

Той гарантира, че България ще се справи с доставките, но оттук натам важна била цена. Офертата на "Шиниър", която все пак приемаме, е по-конкурентна от най-конкурентната оферта, подадена на обявения преди десетина дни търг за втечнен газ на "Булгаргаз", каза още министърът. Очаква се, че цената на този танкер ще бъде с около 30 долара под пазара при производител и около 20 долара под пазара при влизането на газа в нашата мрежа. 

Оттук нататък ще се търси "тръбна газ", каза още Христов на брифинга.

България ще продължи преговорите с Азербейджан за увеличение на доставките оттам. Имало индикации и че турски компании имат интерес да ни доставят по тръба. Турция е огромен газов пазар и обикновено на него има много излишъци. 

"Ще се фокусираме на средносрочни договори, да имаме системни доставки и да не се налага в последния момент да осигуряваме някакви количества", каза министърът.