Бородянка, което се намира на 40 километра от Киев, е в руини.

Това съобщи в "Телеграм" ръководителят на хуманитарното управление на Киевската областна администрация Алексий Кулеба.

"За съжаление, селището на практика не съществува. "Рашистите" унищожаваха всичко по пътя си. Цинично и брутално. Бородянка вече не е окупирана - там работят спасители и служители на реда", написа той и публикува видео, заснето в селото.

Много от къщите са разрушени, по улиците се виждат изгорени автомобили.

"Но най-лошото са стотиците убити цивилни, стотиците ранени. Руските нашественици организираха геноцид над украинците. Няма как да го наречем по друг начин", добави той, цитиран от "Гордон".

Все още не е известен точният брой на загиналите, предполага се, че са стотици.

Според говорителя на украинския президент Серхий Никифоров ситуацията може да е по-зле и от Буча.

"Страхуваме се, че ще открием нещо, което ще наподобява това, което видяхме в Буча", обяви той. "Имаме индикации, че ситуацията в Бородянка е дори по-лоша".

Според местните власти руснаците, преминавайки през града на 28 февруари, стреляли по цивилното население и разрушавали жилищните сгради - особено многоетажните.

Ръководителят на местната власт Георги Ерко посочи, че окупаторите не са позволили на украинците да изкопаят скрилите се в мазетата жители, с което са ги обрекли на мъчителна смърт.

"Когато конвоят преминаваше, те стреляха по цивилни с картечници, загинаха около осем души. Стреляха от бронетранспортьори, танкове. Нашето селище претърпя първия въздушен удар. Бомби бяха хвърлени върху девететажна сграда. И тези хора, които се криеха в мазетата, бяха погребани живи. На два пъти се опитахме да ги изкопаем, но бе обявена въздушна тревога. После дойдоха нови колони, появиха се БТР-и и стреляха по автомобилите и хората, които се опитаха да изкопаят заровените. Обърнахме се към тях и писмено - не позволиха да ги изкопаем. След това бе окупирано нашето селище".