България почти сигурно ще започне преговори за възстановяване на доставките на природен газ от "Газпром експорт" към страната ни. Това стана ясно от пресконференция на правителство, синдикати и бизнес. Макар очевидно никой във властта да не искаше да заяви това категорично, в един момент, принуден от въпросите, служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви: 

"Положението е такова, че преговарянето с "Газпром експорт" е вече неизбежно".

Причината била, че според всички прогнози цената на руската компания щяла да бъде много по-ниска от тази на алтернативните доставчици. Днес освен правителството, такова мнение в един глас изразиха и представителите на синдикати и работодателски организации. 

Според Христов било очевидно, че страната трябва да се обърне към "Газпром", но не очаквал лесни преговори. Защото предишното правителство направило всичко възможно да влоши отношенията с Русия, и защото Русия можела да си доставя газ на скъпи цени в Европа, нямало причина да го дава на нас. 

"Ситуацията в момента с „Газпром експорт” изобщо не е розова. И в момента ние очевидно ще трябва да се обърнем към тях, но аз не очаквам нито лесни и бързи преговори, нито кой знае какъв резултат. При всички тези експерти и възможности, които имаме,  преговорите с "Газпром ескпорт" ще бъдат много тежки и много трудни заради всичко, направено до момента."

Припомняме, че "Газпром" спря еднолично доставките до нас след като България отказа да изпълни ултиматум по еднолична промяна на договора в частта му за начина на плащане. Договорът все още е в сила, което означава, че твръденията на Христов са доста странни. Освен това, с подновяването на преговорите България ще каже, че реално искането на "Газпром" не е представялвало риск за нас и така ще даде коз в ръцете на "Газпром" да съди "Булгаргаз" по клаузата "Take or pay". 

Впечатление направи самочувствието на министъра, че си разбира от работата, като натърти, че не бил продавал телефони, като предишния министър - Александър Николов. Той пък е бил финансов директор на една от големите телекомуникационни компании. Истината е, че никой в енергетиката нямаше идея кой е Росен Христов преди да поеме министерството. От публикации в социалните мрежи стана ясно, че е бил капитан на катамаран в Гърция. 

Според Васил Велев от АИКБ газът от "Газпром" щял да идва на ниска цена - около 200 лв. за мегаватчас, а пределната цена, която бизнесът можел да понесе, била 250 лв. за мегаватчас. 

Всичко това е меко казано озадачаващо, защото е ясно, че цената на газа от "Газпром" се определя по формула, според която 70% е цената на холандската борса TTF и 30% от петролните деривати. Днес цената на борсата достигна рекорда от март до 270 евро за мегаватчас. Дори да се сметне средномесечната цена, тя пак излиза много над 200 лв. 

Новината идва само дни, след като правителството отказа да приеме офертата на американската "Шиниър" за доставка на общо 7 танкера с втечнен газ, приет беше само един от корабите - за октовмри. Обяснението бе, че нямало слотове за разтоварване. Необяснимо остава защо танкерите не бяха купени, при положение - и по признанието и на властта - че те са изключително изгодни ценово.

Дори да не се намери слот за разтоварване, те можеше да бъдат продадени на много по-високи цени през ноември и декември, когато търсенето ще е още по-високо. Този отказ дойде и по времето, в което правителството твърди, че "Булгаргаз" е в ликвидна криза. 

Какво казва правителството? 

Председателят на щаба отново обяви, че състоянието на енергетиката е тежко, подкрепи го и министърът Румен Христов, който бе най-малко говорещият човек на пресконференцията. Според Алексиев газа за септември и октомври е осигурен, оттук щяло да се работи за "системни доставки", които да са на приемлива цена. 

"Днес поканихме бизнес и синдикати, браншови организации, да чуем какво е тяхното задание към нас, каква е пределната цена, която трябва да търсим", каза Алексиев. 

По думите му, към момента няма как да има компенсации за бизнеса, защото няма народно събрание. Щял да се направи такъв проект, който да бъде приет от следващият парламент. 

Румен Христов обяви, че "Булгаргаз" беше оставен в изключително тежко финансово състояние с дупка за стотици милиони". 

След което призна, че "Булгаргаз" има печалба и призна, че "Топлофикация" е големият длъжник и проблем на държавното дружество. Затова и щяла да се прави работна група, която да подобри положението в столичната "Топлофикация". Щяло да се мисли и за нейното кардинално реорганизиране. 

Интерконекторът пък бил заварен в състояние на все още много оставаща работа, но новото правителство стабилизирало всичко.

"В момента фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът сме го взели на ръчно управление, добави служебният вицепремиер. - В петък получихме линеен график за получаване на документите и завършване на строителните работи. Поети са ангажименти, включително пред президента, че интерконекторът ще бъде пуснат от 1 октомври", потвърди той. 

Започват и преговори с Азербейджан за нови количества:

"Тези преговори ще бъдат изключително важни и надявам се през следващите седмици да постигнем успех в това направление. Има индикации от турски компании, че проявяват интерес за доставки на тръбен газ в България. Очаквам тази седмица потвърждение и веднага започваме преговори с тези компании“, каза Христов.

Какво казват бизнес и синдикати? 

"Днешната цена на газа при опит да бъде прехвърлена в цената на продуктите ни, пазара отказва да я приеме. Ние не можем да работим на тези нива. Ясно е какви са нивата около нас - в Турция цената е 110 лв. за мегаватчас, в Сърбия -  90 лв.", обяви Васил Велев от АИКБ. 

Пропусна да каже, че в Сърбия цената е такава след компенсации, а че в Турция е такава, защото този пазар е наводнен с доставки от много държави. 

"Нашите сметки са сравнително точни и ние смятаме, че при 200 лв. за мегаватчас - това са постижими цени, ще оцелеем. 250 лв. за мегаватчас е пределна цена и над нея трябва да има компенсиране", продължи той. 

След което продължи с жалейката си за доставките от "Газпром", обявявайки, че това е единствената възможност. 

По думите му, ако продължим с руската компания ще икономисваме по 180 млн. лв. на месец. 

Разбира се, той бе подкрепен и от синдикатите в лицето на Ваня Григорова от КТ "Подкрепа". Тя обаче поиска и забрана за износа на ток.