Държавата трябва да намери начин да компенсира потребителите на природен газ за високите цени на суровината, които ще се задържат поне още година-две.

Това заяви днес пред БНР заместник-председателят на Българската газова асоциация Кирил Темелков. 

По думите му към момента обществената дискусия у нас е насочена към осигуряването на нужните ни количества от синьото гориво, което било грешно. "Акцентът трябва да е върху компенсациите и преструктурирането на пазара, за да влязат конкурентни цени на газа", смята той. 

"В момента няма недостиг на количества. Точно в момента имаме излишъци в региона, но това не трябва да ни успокоява. Пазарът ще се справи да осигури самите количества. Количествено ще имаме достатъчно газ за потребление. Проблемът стои с цената, която трябва да се плати за този газ. В света цената на газа стана висока, тъй като има повече търсене – хората искат да купуват повече от производството в глобален мащаб. По отношение на Европа проблемът е с конфликта, който се развива с Украйна", подчерта още Темелков. 

Според газовата асоциация, България спокойно ще влезе в изискването на ЕС за намаляване на потреблението с 15% и то без да прави нищо ново. Причината е проста - цените карат потребителите да намалят използването на природен газ, нещо, което се наблюдава и в момента. 

Проблем има обаче, казва Темелков, при определени консуматори. 

"В автотранспорта например клиенти превключват от един към друг вид гориво. Промишлени предприятия обаче, които изнасят, не могат да бъдат конкурентни на тези цени и за тях излиза по-евтино да спират производства, вместо да работят на загуба заради платения скъп газ", обясни експертът и допълни, че "ако не не се дефинират правилно критичните и проблемни зони, ще стане тъжно това, което ще се случи".

Относно действията на "Булгаргаз" по резервиране на слотове за разтоварване на втечнен природен газ, Темелков каза, че било нормално преди това да не го е правело, защото "нямаше никакви проблеми". Но в момента, в който проблемът е станал известен, държавното дружество е трябвало да действа по-бързо, смята още той. 

"За момента много от потребителите изпадат в много комплицирана ситуация, заради това, че "Булгаргаз" е сключил с тях едногодишни договори при фиксирани количества да потребяват. Те са поели ангажимент да консумират газ, който ще разберат по-късно колко ще им струва. В един момент цените стават непосилни за консумация, но потребителите продължават за имат задължението да го потребяват, а "Булгаргаз" не стига, че няма тези количества, а всички търсим на "Булгаргаз" да намери количествата, които потребителите не искат да ги консумират. И на всичкото това отгоре, потребителите получават уведомление, че ще получат санкция защо не са изконсумирали този газ, който "Булгаргаз" го няма и го търси. Това е малко смешно", допълни.