Руската Федерална служба за безопасност (ФСБ) е разкрила убийството на Даря Дугина, дъщерята на идеолога на Путин Александър Дугин, съобщи държавната медия РИА Новости.

"Установено е, че престъплението е подготвено и извършено от украинските специални сили. Екзекуторът е украинската гражданка Наталия Павловна Вовк, родена през 1979 г.“, се казва в съобщението на прессекретариата на ФСБ.

Според службите, Вовк е пристигнала в Русия с 12-годишната си дъщеря на 23 юли, и е заснела апартамента на Дугина, за да събере информация за начина й на живот.

На 21 август, ден след убийството на руската пропагандаторка, Вовк напуснала Русия заедно с дъщеря си през Псковската област в Естония.

Властите в Украйна вече отрекоха да имат каквото и да е общо с взривения автомобил на Дугина, с която е трябвало да пътува и баща й.

Снощи обаче друг пое отговорността за атентата срещу Дугина, също активен пропагандатор на московския режим. Това е неизвестната досега антиправителствена руска организация "Национална републиканска армия", представена от бившият член на руската Дума и противник на Путин Иля Пономарьов. 

От "Национална републиканска армия" считат Путин за "узурпатор на власт и фалшификатор на конституцията, подкладил братоубийствена война между славянски народи и пращащ руските войници на безмислена смърт".

Не е ясно обаче дали тази организация в действителност съществува - според някои коментатори тя може да е фикция, създадена от самото ФСБ.

Междувременно Кремъл разпространи съболезнователно съобщение на президента Владимир Путин във връзка с гибелта на Даря Дугина, в което се казва: 

„Отвратително, жестоко престъпление преждевременно сложи край на живота на Даря Дугина, брилянтен и талантлив човек с истинско руско сърце“.