Руският народ няма да бъде сломен и убийците на Даря Дугина няма да постигнат своето, се казва в изявление на Александър Дугин, обществен деец и баща на убитата, предаде ТАСС. Изявлението беше публикувано вчера в канала в "Телеграм" на председателя на борда на директорите на групата компании "Царград" Константин Малофеев. 

Дугин подчертава, че дъщеря му е била "патриот, военен кореспондент в централните телевизионни канали и философ" и че тя "никога не е призовавала към насилие и война".

Той допълва, че "враговете на Русия" са убили дъщеря му "подмолно и подло". "Но ние, нашият народ, не може да бъдем сломени дори и от подобни непоносими удари. Те искаха да смажат волята ни с кървав терор срещу най-добрите и най-уязвимите сред нас. Няма да постигнат своето", подчертава той. "Нашите сърца жадуват не просто за мъст и възмездие. Това е прекалено малко, не е руско. Нужна ни е само нашата Победа… Така че победете, моля ви!", заявява руският общественик в обръщението си.

Вчера Федералната служба за сигурност (ФСС) съобщи, че убийството на Дугина е разкрито. Според ФСС то е било подготвено от украинските специални служби, а извършителката – украинска гражданка на име Наталия Вовк, се е укрила в Естония. Правоохранителните органи са заявили пред ТАСС, че Вовк ще бъде обявена за издирване и че ще бъде поискано екстрадирането ѝ. 

Освен това службите за сигурност са казали пред информационната агенция, че заподозряната украинка може да е използвала 12-годишната си дъщеря за прикриване на следите от престъплението.

"Проверява се версията, че взривното устройство може да е поставено в джипа на Дугина с помощта на детето", е заявил представител на ФСС.

Вчера руският президент Владимир Путин изказа съболезнования на семейството и подписа указ за посмъртното награждаване на Дугина с орден за храброст, предадоха ДПА и ТАСС.

Руският държавен глава определи убийството като "грозно и брутално престъпление", което е отнело живота на "брилянтен и талантлив човек с истинско руско сърце".

"Журналист, учен, философ и военен кореспондент, тя служеше на народа и на отечеството си с честност и показа какво означава да бъдеш руски патриот", написа Путин в Телеграм.

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк вчера отрече Киев да има каквато и да е връзка с атентата, отбелязва Асошиейтед прес. 

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза днес, че САЩ недвусмислено осъждат умишлените нападения срещу цивилни където и да било, след като бе попитан за убийството на Даря Дугина, предаде Ройтерс. Дъщерята на руския ултранационалист Александър Дугин стана жертва на атентат близо до Москва.

Изказвайки се на ежедневен брифинг Прайс отказа да каже дали Вашингтон знае кой стои зад атаката, но добави, че няма съмнение, че руснаците ще си направят "съответните заключения".

"Недвусмислено осъждаме атаки срещу цивилни, без значение дали в Киев, Буча, Харков, Краматорск, Мариупол или Москва. Прилагаме този принцип в целия свят", каза говорителят.

"Не се съмнявам, че руската страна ще разследва това. Също така не се съмнявам, че руснаците ще си направят съответните изводи. Всичко, което мога да кажа сега е, че Украйна отрича да е замесена по какъвто и да било начин. От своя страна осъждаме умишлените атаки срещу цивилни където и да било", допълни Прайс.

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) обвини украинските тайни служби за убийството на Дугина. Украинският президентски съветник Михайло Подоляк вчера отрече Киев да има каквато и да е връзка с атентата.

БТА