Въпросът с "Газпром" ще бъде решен преди изборите, а служебното правителство може да трасира и да сключи договор. Това коментира пред бТВ Татяна Дончева, лидер на "Движение 21".

"Всяка една от водещите партии ще трябва да си загради пространство, с което да бъде идентифицирана. Който и да управлява ако смята да прекара зимата в България, ще трябва да осигури газ.

"Промяната" ("Продължаваме промяната") прекъсна договора, за да уйдиса на някой, на когото разчита да ги задържи на власт. Това са повратливи хора - както вчера са казали, че ще прекъснат  с "Газпром",защото така им е казало посолството, сега могат да кажат обратното", каза Дончева.

И припомни, че подобни изявления в посока омекване на позицията спрямо "Газпром" вече е имало от Асен Василев.

"Продължаваме промяната" могат да минат и от тая, и от оная страна, ако някое служебно правителство е трасирало и сключило договора. Всичко ще се свърши преди изборите. Ще стане ясно уплътняваме ли договора до края на годината или не", каза още Дончева.

Тя коментира, че отношението към "Газпром" е част от цялостното отношение към Русия.

Дончева заяви, че нейната формация няма да се яви на предстоящите избори, защото е безмислено да се повтаря едно и също упражнение, което ще доведе до същия резултат.

"Фрагментиран и нестабилен парламент. Проблемът е комплексен. В сегашния момент това не може да бъде преодоляно. Има липса на фокус какво има да се прави. Пълно подменяне. Ако приемем участието, ще трябва да играем за субсидия и след два-три месеца да повторим. Според нас е по-добре тези три месеца да се уплътнят в работа по нова формация", каза Дончева.

И допълни, че не става въпрос за коалиция, а "за една хомогенна по-голяма формация, център-ляво, да има познати и утвърдени имена, да знаят за какво става дума".

Дончева изтъкна, че догодина ще има местни избори, а се очертават и парламентарни. Според нея това са добри условия да бъдат активирани нови хора, групи и общности.

"В център-ляво зее една голяма дупка", смята Дончева.

Според нея в следващия парламент "Възраждане" ще има по-сериозно присъствие. И определи партията на Стефан Янев като "лабораторно упражнение на същите хора, които са с "Промяната" и с "Има такъв народ"."

Дончева е убедена, че след Нова година ще има нови парламентарни избори.