Окръжна прокуратура-Благоевград наложи мярка за неотклонение 72 часа, а после ще иска постоянно задържане под стража за бившата румънска министърка Елена Удря.

По-рано днес стана ясно, че у нас е задържана бивша министърка на туризма в Румъния, часове след влизане в сила на присъдата й за вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение. Това бе съобщено първо от МВР.

Елена Удря е задържана първоначално за 24 часа във връзка с издадената от румънските власти европейска заповед за арест, която ние изпълняваме автоматично.

Всъщност преди да бъде осъдена, Удря е напуснала Румъния легално, тъй като не й била наложена мярка, забраняваща това, съобщава бТВ.

Влязла е в България през граничния пункт в Русе, но по-късно е заловена на ГКПП-Кулата при опит да напусне страната ни напът за Гърция.

Тъй като межувременно придобива качеството хем на осъдена, хем на издирвана.

"Установено е, че лицето е обявено за международно издирване от румънските власти въз основа на Европейска заповед за арест от 07.04.2022 г., издадена от съд в гр. Букурещ. Е.У се издирва за изпълнение на наложеното й наказание от 6 години „лишаване от свобода“ за корупционно престъпление, извършено в качеството й на министър на туризма на Румъния в периода 2010 - 2011 г.", съобщи днес българската прокуратура.

Румънските полицейски власти са изпратили искане за съдействие от българските си колеги, с цел локализиране на територията на страната ни на лек автомобил и придвижващите се с него лица, едно от които е била осъдената вече румънска бивша министърка.

По-рано вчера Удря е осъдена в Румъния окончателно на шест години затвор по обвинения във вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение. Петчленен състав на Върховния касационен съд отхвърли като неоснователните исканията на Елена Удря и останалите обвиняеми по делото за отмяна на присъдите по делото, известно като "Галавечер на Буте".

Според прокуратурата на съседите през 2011 г. е бил сключен договор за услуги между министерството на туризма, ръководено от Удря, и фирма на тогавашния председател на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа за рекламиране на северната ни съседка по време на официални прояви с участието на известния боксьор Лучиан Буте.

Прокурорите твърдят, че Удря е използвала популярността на Буте, който по това време бе световен шампион на Международната боксова федерация, за да трупа предизборен капитал.

Според присъдата, като министър на туризма и министър на регионалното развитие и туризма, преди 11 години Удря е извършила поредица от действия, с цел имотна облага. Обвинението твърди, че от различни компании са дадени под формата на подкуп над 12 000 000 румънски леи и 1 100 000 евро.

Делото за мярката за неотклонение вече започна в ОС-Благоевград.

Това производство - дали да бъде задържана под стража, е отделно от предстоящото същинско дело за изпълнение на Европейска заповед за арест, което тепърва ще се гледа. И то ще тече в Окръжен съд-Благоевград заради факта, че арестантката е заловена на Кулата. 

Ето и прессъобщението на МВР в оригинал:

В резултат на координирани действия, проведени под ръководството на ГДНП, е задържана румънска гражданка

На 7 април в Дирекция "Международно оперативно сътрудничество"  – МВР е получено спешно искане за съдействие от румънските полицейски власти, с цел локализиране на територията на страната на лек автомобил. Според информацията, в него пътувала румънска гражданка, осъдена на 6 години лишаване от свобода за корупция. От ДМОС веднага е осъществена връзка с ГДГП, с цел предотвратяване на възможността издирваната да напусне страната или да се укрие. В хода на предприетите действия, координирани от ГДНП, автомобилът е локализиран в района на зоната на отговорност на ГКПП - Кулата, като веднага са уведомени компетентните румънски власти. Незабавно е получена европейска заповед за арест на румънската гражданка. Съгласно постъпилата информация, издирваната е 48-годишна,  в качеството си на министър в периода от 2010 до края на 2011 г. е извършила поредица от действия с цел получаване на имотна облага.

Издирваната е задържана за срок до 24 часа, във връзка с издадената от румънските власти ЕЗА. Предстои да бъде поискано продължаване на задържането от компетентните съдебни органи.