Любителите на руския хайвер и водката могат да спят спокойно.

Наложените срещу Русия санкции заради войната в Украйна не включват вноса на този вид стоки, макар те да са смятани за луксозни. Това става ясно от поясненията на Европейската комисия.

Фокусът на четвъртия пакет от санкции е Русия да бъде лишена от луксозни стоки от ЕС, изтъкват от Брюксел. И затова е забранен износът им от Европа.

Този износ покрива широк спектър от луксозни стоки - от автомобили, до предмети за домашния бит и часовници. Има различни прагове, в зависимост от категорията на стоките. Минималната стойност, която ембаргото покрива, е 300 евро.

Забраната трябва да бъде прилагана от митническите власти в ЕС. 

Същевременно стана ясно, че няма пълна забрана за инвестиции в руската енергетика, макар тя да е на практика всеобхватна. Необходими са обаче някои трансакции, за да бъдат гарантирани доставките на определени продукти от този сектор в ЕС. Инвестициите в него обаче ще подлежат на предварителни проверка и одобрение от компетентните национални власти.

Спира се вносът на стоманени, но не и на железни изделия от Русия.

Заобикалянето на ограничителните мерки през трети страни се счита за нарушение на санкциите и е невъзможно, твърдят от ЕК.

Теоретично е възможно някои банки за използват платежната система SWIFT. Това може да стане чрез сметки в криптовалута или други средства. Не е възможно това да бъде незабавно спряно по ефективен начин.

Но бъдат ли веднъж засечени такива дейности, ще стане лесно. Трансакциите в криптовалута лесно могат да бъдат проследени.

Русия губи и статута си на най-облагодетелствана нация - една от изгодите на членството в Световната търговска организация (СТО). Такова членство не позволява на една страна да бъдат налагани по-високи мита, отколкото на други, или забрани за внос, които не са наложени на други държави от СТО. Сега става точно обратното.

Москва вече няма да има възможност да получава финансиране от водещи международни институции като Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).