Само 38 на сто от българите искат въвеждането на еврото и то да стане единна валута на всички страни от Европейския съюз, сочи последното проучване на "Евробарометър".

Мнението на българите се различава от това на средния европеец, където процентът е 69. У нас единствената възрастова група, при която преобладава положителното отношение към еврото, е между 15 и 24 години.

Вероятно спектицизмът се дължи на липсата на каквото и да е информационна кампания от страна на правителството и на ЕС за ползите от въвеждането на еврото, докато в социалните мрежи се разпространяват всякакви информация, подронващи желанието на страната ни да влезе в еврозоната, като например, че цените ще бъдат закръглени нагоре при превалутирането и животът ще поскъпне още повече. 

Българите не се отличават от гражданите на другите европейски държави в доверието си към институциите - изключително ниско ниво на вяра в законодателната (23%) и изпълнителната (34%) власт.

Българите се делят точно наполовина по въпроса дали се чувстват европейски граждани и за разлика от останалите жители на държави от ЕС са доста по-песимистични за икономическата ситуация. Докато според 59 на сто от всички европейски граждани финансовото положение е лошо, този процент сред българите стига 85.

Разликата е голяма и по отношение на усещането на финансови проблеми в домакинствата на анкетираните - 54 на сто от българите твърдят, че изпитват такива, докато при европейките това важи едва за 26 на сто.