Буча може да се окаже само капка в морето на руските военни престъпления в Украйна.

Украинците, които се завръщат в доскоро окупираните от руските войски селища на север от Киев, намират десетки тела на цивилни убити по улиците, в домовете им или в техните подземия, съобщи днес базираната в Прага рускоезична телевизия "Настояшчее время".

Става дума и за селищата Бородянка, Ирпин, Хостомел, Ворзел, които бяха сред първите завладени от руските сили след началото на войната на 24 февруари. Тук те срещнаха ожесточена съпротива от Въоръжените сили на Украйна, дадоха много жертви и материални загуби и в крайна сметка бяха принудени да отстъпят, оставяйки след себе си зловещи следи.

 
В Хостомел, едно от първите атакувани украински селища, 400 души са в неизвестност, предаде телевизията. Още в първите дни на инвазията руснаците направиха тук въздушен десант, за да завземат летището "Антонов", което очевидно бяха набелязали като бъдещ опорен пункт за стоварване по въздуха на още бронирана техника и войски за щурм към Киев. Те обаче не успяха да задържа летището. ВСУ си го върнаха, но окупаторите, преди да отстъпят, унищожиха намиращия се тук най-голям товарен самолет в света Ан-225 Мрия.
 
В Буча, кадрите откъдето пратиха шокови вълни на възмущение и ужас по целия свят, по първоначални преценки убитите цивилни са над 400 според украинската прокуратура. Идентификацията и погребването на телата, разпръснати по улици и дворове продължава. Кметът на селището Анатолий Фьдорук каза днес в интервю, че власти и спасителни екипи продължават да откриват мъртви тела.
 
Руските войски освен това са унищожили местната електрическа подстанция и резервоарите за питейна вода, което ще възпрепятства за дълго време връщането на градчето към нормален живот, каза той пред "Настояшчее время".
 
В интервю за радиостанция "Гласът на Америка" Фьодорук разказа за първия ден на огледа на града след руското оттегляне:
 
"Отначало отидохме до железопътния прелез, огледахме разбитите домове, видяхме изгорената техника. Дойдохме фактически до пресечката на улиците "Вокзальная" и "Яблонская", и видяхме 21 тела на убити, изтезавани, с вързани ръце цивилни, които бяха разстреляне. И видно беше, че те вече не едно денонощие бяха лежали там. Защото някои от телата даже кучетата вече бяха започнали да ядат".
 
По думите му на следващия ден се изяснило, че условният щаб на руските сили в Буча се намирал в местен бивш  детски лагер.
 
"И там, в подземието, също бяха намерени петима млади хора с вързани ръце. На улиците лежаха голямо количество разстреляни. И не - от осколки, не от миномети, а именно с куршумни рани, тоест - разстрелвали са хората автомати", каза Фьодорук.

Той каза, че са огледали около 80 на сто от територията на градчето, където е било безопасно да се прави оглед.

„Защото – разберете ме правилно – опасно е да ходите в гористите местности или в крайбрежните зони, в близост до населените места. Това са териториите, където са били разположени руски войски, от които е обстрелван Киев и други населени места, следователно все още са минирани и никой, освен специалисти, все още не може да стъпи там. Вече разполагаме със съответните сапьорни екипи, работници от газоснабдяването, от областното енергоснабдяване, които работят за възстановяване на критичната инфраструктура“, каза кметът.

 
Предупреждение: Видеото съдържа шокиращи кадри:
 
 
По време на инвазията в Украйна руските войски са убили 700 души  в Чернигов, каза кметът на града Владислав Атрошенко на пресконференция днес, цитиран от агенция Укринформ.

„По време на войната в Чернигов загинаха около 700 души, това включва и военни, и цивилни“, каза той.

Според него е било възможно да се идентифицират телата на всички загинали, с изключение на 70 души.

Около 40 души се смятат за изчезнали, каза Атрошенко. Той предполага, че „те могат да се считат за мъртви, тъй като много от тях за последно са били видени близо до сгради и превозни средства, разрушени от врага“.

В града, където преди войната са живели до 290 хиляди жители, сега, според изчисленията на Атрошенко, остават около 80-95 хиляди души.