При ядрен инцидент и изтичане на радиация от Запорожката АЕЦ това ще бъде усетено не само в Украйна, но и в съседните страни и от цялата международна общност.

Така отговори на въпрос на Клуб Z посланик Бони Дженкинс – зам. държавен секретар на САЩ за контрола на оръжията и международната сигурност. Тя даде брифинг по телефона за журналисти в Брюксел.

„Искам да изтъкна нещо много важно – това са последиците за много страни, не само тези в региона“, каза Дженкинс.

Тя обаче не даде конкретен отговор на въпроса ни има ли информация за потенциална заплаха за Балканите от превзетата от руските сили украинска централа.

„Инцидентът ще има също хуманитарен и икономически ефект, както бихте могли да си представите. Именно затова Русия трябва да върне на Украйна контпола върху централата и да прекрати всички военни дейности там. Никога в световната история една АЕЦ не се е превръщала в част от зона на бойни действия, така че това трябва незабавно да спре“, настоя зам. държавният секретар.

Бони Дженкинс припомни, че от набалото на войната през февруари Русия и нейният президент Владимир Путин вече на два пъти причиняват заплаха от ядрен инцидент. В първите дни от агресията силите на Москва окупираха Чернобилската АЕЦ, където през 1986 г. стана най-тежката ядрена авария през ХХ век.

Сега Чернобил отново е под украински контрол. За да бъде избегната повторна опасност, Русия трябва да изтегли силите си от Запорожката АЕЦ и да позволи на персолана й да изпълнява своите задължения. Кремъл трябва да освободи и всички окупирани украински територии.

САЩ подкрепят посещение на делегация на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожката АЕЦ. Засега обаче не може да се каже кога може да стане това. При всички положения визитата трябва да се извърши при пълно зачитане на суверенитета на Украйна.