Границата между България и Турция е изключително лесна за преминаване. Видях с очите си как се прескача с една стълба. 

Това заяви днес пред бТВ служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод на трагедията, при която двама български полицаи загинаха, опитвайки се да спрат автобус с мигранти в Бургас. 

"За да предпазят пътуващите, полицаите са загубили живота си", каза още министърът. 

По думите му, служителите на реда са видели, че превозното средство е пълно с хора, между които имало и деца. Те не са били в багажното отделение, както се твърдеше, а са стояли при другите пътници. 

Днес министърът призна, че полицаи от средния ешалон участват в трафика на мигранти. 

"Иначе сред каналджиите има освен сирийци, афганистанци и украинци, и граждани на РСМ. Понякога се включват и хора, които имат значителни финансови възможности и аз не мога да разбера какво ги мотивира да извършват подобна дейност."

По информация на МВР, цената на преминаване на границата е около 1000 евро. 

"Измислени са иновативни методи за плащане. Когато мигрантът стигне до определена точка, се документира пристигането му там. И тогава парите от Турция пристигат при този човек в България, който движи канала, но те пристигат по доста екзотични начини, така че не е лесно да бъдат проследени. Носят се пратки, оставят се на точно определено място, получават се пароли, дори се плаща чрез "Изипей" на различни лица. Става дума за поне две големи групи, които оперират в две страни. За главите на някои от тези групи е имало данни и преди", каза Демерджиев. 

Шофьорът е на 15 години 

Междувременно по Нова Галя Христова - временно изпълняващ длъжността директор на РЦП-Харманли, даде разяснения за 15-годишния Омар, който е шофирал автобуса. 

Той е дошъл у нас през 2021 година  заедно със своите братя. Те обаче не са на територията на бежанския център от няколко месеца. 

Според правилата на центъра живеещите в него са с вечерен час 22ч. Омар обаче липса от понеделник. 

“Когато са извън територията на центъра ние няма как да осъществяваме контрол на настанените. Това се прави от МВР”, поясни Христова. 

Това не е първият път, в който 15-годишният младеж напуска бежанския център за няколко дни. Обясненията му след това обаче били, че е бил при близки в София. Христова отрече досега да са имали съмнения, че момчето се занимава с каналджийство. 

В центъра има и друг подобен случай на непълнолетен младеж, който често напуска пределите на бежанския център, каза още директорът и поясни, че по него се работи.