Неочаквано милиардерът Илон Мъск, който преди дни си купи 9,2% от любимата си социална мрежа Twitter и бе поканен в борда на директорите, няма да стане негов член. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Параг Агравал.

Миналата седмица Мъск купи най-големия пакет акции в компанията и останалите крупни акционери посрещнаха новината като нещо позитивно. Той бе веднага поканен в борда, бе обявено че ще стане негов член официално на 9-ти април. Сутринта на същия ден обаче Мъск съобщил на новите си партньори, че не иска мястото.

Членството в борда на директорите идваше и с важно условие - споразумение между Мъск и компанията, че няма да закупи повече от 15% акции от компанията, докато е негов член. Не е ясно дали това споразумение все още е налице, и дали милиардерът няма намерение да закупи още акции от компанията - макар че трудно би намерил продавачи, докато стигне до контролен пакет. Останалите големи акционери в Twitter са инвестиционни банки и фондове.

Същевременно Мъск започна серия анкети от своя собствен профил в социалната мрежа - с над 81 млн. последователи - за различни промени във функциите на социалната мрежа. Някои от тях - сериозни, като добавяне на бутон "редактиране" на туит, намаляване цената и увеличаване функциите на абонамента на Twitter, но други - абсурдни и с откровен привкус на онлайн "тролене" - да се махне ли буквата w от името на Twitter и да се превърне ли централата в приют за бездомни.

Всичко това е напълно в стила на Мъск, а и е напълно разбираемо да не иска място на борда на директорите, при положение че има отговорности и към Tesla и SpaceX, двете му основни компании. 

Решението на Мъск видно постави ръководството на Twitter в особено положение. Параг Агравал преди два дни обясни колко страхотно е, че Мъск ще стане част от борда. А тази нощ обяви, че Мъск се е отказал, като отбеляза:

"Вярвам, че това е най-доброто решение." 

И добави, че екипът на Twitter все пак ще остане отворен за съвети и предложения от Мъск като най-голям акционер.