Руският президент Владимир Путин подписа вчера указ за увеличаване от догодина на числеността на руските въоръжени сили. Според Института за изследване на войната е малко вероятно този ход да генерира значителна бойна мощ в близко бъдеще.

Освен това указът е индикация, че Путин едва ли ще нареди скоро масова мобилизация, отбелязва базираният във Вашингтон мозъчен тръст във всекидневната си сводка за войната в Украйна.

Руската армия вероятно иска да се възстанови от загубите си и да може да продължи да води военни действия в съседната страна. Сравнително скромната, но въпреки това по всяка вероятност непостижима цел, навежда на мисълта, че Путин остава решен да избегне пълна мобилизация, пише Институтът за изследване на войната.

В последно време се появиха предположения, че може да се стигне до такава мярка, след като руските въоръжени сили дадоха хиляди жертви в Украйна. Пълна мобилизация обаче би била непопулярно решение, което потенциално до засили напрежението в обществото.

По-рано тази седмица високопоставен руски дипломат каза пред в. "Файненшъл таймс", че не вижда дипломатическо решение на конфликта в Украйна и очаква продължителна война.

Указът предвижда общата численост на руските въоръжени сили да бъде повишена от 1 януари 2023 г. до 2,04 милиона души от 1,9 милиона човека сега. Същността обаче е в това, че ще бъде увеличен военният им състав. Той ще нарасне със 137 хиляди души - от 1 милион и 13 хиляди военнослужещи сега до 1,15 милиона.

Малко вероятно е обаче това равнище да бъде постигнато. Руските въоръжени сили в исторически план не са изпълнявали подобни цели, отбелязва Институтът за изследване на войната.

Той дава пример, че Русия е имала тази година, преди инвазията в Украйна на 24 февруари, само 850 хиляди войници на активна служба - доста под номиналния брой от над 1 милион.