Европейската комисия работи за налагането на ембарго върху руския петрол, заяви ирландският външен министър Саймън Ковъни, цитиран от Ройтерс.

По думите му то може да влезе в следващия пакет санкции, но все още нищо не е уговорено, съобщи агенцията, цитирана от БТА. Ковъни изрази личното си желание 27-те страни членки на ЕС колкото се може по-скоро да достигнат до разбирателство по въпроса.

Същевременно външният министър на Германия Аналена Бербок посочи, че ЕС трябва да спре вноса на каквито и да било изкопаеми горива от Русия.

Изявите и на двамата идват преди днешната среща на Съвета на външните министри на ЕС, на който ще се обсъжда продължаваща война в Украйна и европейската реакция.

Петролът носи на Русия повече приходи от газа

През миналата година Русия е получила двойно повече приходи от износа на петрол и петролни продукти отколкото от износа на газ, сочат данните на Ройтерс.

Според руската централна банка през 2021 г. общият износ на петрол и газ от страната е бил на стойност $489,8 милиарда. От тази сума на суровия петрол се падат $110,2 милиарда, на петролните продукти - $68,7 милиарда, на пренасяния по тръби природен газ - $54,2 милиарда и на втечнения природен газ - $7,6 милиарда.

Руските продажби на петрол и на природен газ надхвърлиха прогнозите за 2021 г. заради рязкото повишение на международните цени, отбелязва Ройтерс. Приходите от тези продажби са равни на 36% от приходите в руския държавен бюджет.

Според Министерството на финансите на Русия приходите от петрол и газ са надвишили първоначалните планове с 51,3% през 2021 г., възлизайки на общо 9,1 трилиона рубли (119 милиарда долара). Само през октомври приходите са били 1,1 трилиона рубли, или почти 500 милиона долара на ден.

Общите бюджетни приходи на Русия са достигнали 25,29 трилиона рубли миналата година, спрямо 18,72 трилиона рубли през 2020 г.

Руското финансово министерство първоначално прогнозираше цена на петрола от 45 долара за барел при съставянето на бюджета за 2021 г. Вместо това цената през 2021 е била средно 69 долара за барел.