Шоуменът и лидер на "Има такъв народ" Станислав Трифонов пак ще прави референдум. Този път за това дали България да не стане президентска република.

Това си намерение Трифонов обяви в кратко, но изпълнено с драматизъм, в т. ч. чрез музикално оформление, изявление, излъчвано по партийната телевизия и фейсбук каналите на партията му.

Накратко: видял в политиката, в "системата отвътре" лицемерие, задкулисие, интриги, болезнена жажда за власт и прочее и прочее. И си направил извод:

"Затова мисля, че не съм политик и мисля също, че не само трябва да се разбие моделът на ГЕРБ, а на цялата политическа система".

Така, за това било време гражданите да кажат искат ли България да стане президентска република или да остане парламентарна. На референдум.

Трифонов щял да стане гарант за това, че волята на народа щяла да бъде приведена в действие. Но от думите му се разбра, че това ще стане под условие - ако същият този народ пак вкара партията му в парламента.

Засега социологията обаче не показва ИТН да получи доверие, поне колкото да прескочи 4-процентовата бариера.

Но пък топлите връзки между партията му и президента Румен Радев не са тайна никому. Радев дори запази министри и зам.-министри от квотата на ИТН в сегашното служебно правителство. Като Теодора Генчовска, например, която от титуляр на Външно, прати като заместник в отбраната, а очакванията са, че ще я прати и на дипломатически мандат в Брюксел. Радев и ИТН говореха на един глас и по темата "Македония".