Интервюто на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов в неделя по радио "Дарик" предизвика множество коментари и тълкувания какво всъщност казва или не казва той, какво иска или не иска, как ще действа партията му в парламента след обявеното оттегляне на министрите на ИТН от кабинета.

Ето някои от реакциите: 

"Театро, мъчително за гледане"

Гледната точка на политолога Даниел Смилов:

Накратко за интервюто на Слави Трифонов по "Дарик":

1) Правителството не управлявало добре финансите, но Слави не знае защо - били му казали така "неговите експерти";

2) България изхарчила много пари и взела много заеми, което просто не е вярно. Бюджетните дефиците са в рамките на предвиденото, изхарчените излишъци са за пенсии и енергийни компенсации, а общата задлъжнялост на страната е по-малка спрямо миналата година. Водят се преговори за членство в OECD, имаме реален шанс за Шенген и за еврозоната, износът и промишленото производство сериозно нарастват... Всичко това беше добре показано от Константин Вълков, който не се остави да му говорят врели-некипели...;

3) Слави Трифонов не знае кое е по-добре за България: да продължим дългосрочните договори с Газпром или не. Затова не може да оцени реалното постижение на управлението, че се справя съвсем приемливо след спирането на газа от Москва;

4) М-А-К-Е-Д-О-Н-И-Я била проблемът за напускането на коалицията според него, но незнайно защо. Може би защото Северна Македония вече е готова да предложи това, което удоволетворява всичките ни искания, а и ЕС е готов да е гарант на изпълнението на условията ни.

А приказките какви били Кирил Петков и Асен Василев и какво казали на Слави, и как ПП или ДБ не ги уважавали е добре да се доразвият и изяснят в някоя кръчма - там им е мястото, защото форумът трябва да отговаря на съдържанието и дълбочината на аргументацията. В кръчмата могат да се доразвият и темите за връзката между Слави и проверката по КПП-та, македонската музика и останалите безценни винетки от интервюто.

От ИТН така или иначе вече изиграха своята роля. В три парламента те се опитват да компрометират с инсинуации, откровени лъжи и цяла торба глупости и безсмислици алтернативно управление на ГЕРБ и ДПС. Сега излязоха от коалицията, защото прецениха, че вече са успели в мисията си. Явно се готвят да консумират позитивите от откровената си връзка с партиите, срещу които уж се бореха. Без значение колко пъти са се виждали с Доган или Борисов и без значение дали ще има ново правителство на ГЕРБ, ДПС, ИТН (+Възраждане) в този парламент или предсрочни избори.

Накрая две думи и за естетиката на театрото на интервюирания: от нея лъхаше основно на арогантност и самозабравяне. Иначе театрото си беше мъчително за гледане.

"Събирателен образ на таксиджията-всезнайко"

Причиних си Трифонов по "Дарик". И най-сетне му разбрах тайната, написа политологът Евгений Дайнов.

Този апломб, това безапелационно съждение по въпроси, от които очевидно не разбира нищо - това е много познато.

Трифонов е събирателен образ на таксиджията-всезнайко. Наясно е с всички въпроси, по които другите се чудят, има информация, която само той има, всички останали лъжат, само той знае.
Дъно.

"Жалко за излъганите хора. Жалко за пропуснатата възможност."

Ето и как коментира интервюто пиар специалистът Любомир Аламанов:

Слави Трифонов в интервю за Константин Вълков: "Не одобрявам управлението на ГЕРБ, защото Борисов управляваше еднолично, сам взимаше решенията."

Т. е. не са му проблем раздадените милиарди, съсипаните институции, енергийната зависимост от Русия, изнудване на потенциални инвеститори, превръщането на прокуратура и полиция в репресивен апарат, застоя и липсата на каквито и да е реформи, но му е драма, че Борисов сам е взимал решения.

Тежкото неразбиране на приоритетите в една истинска демокрация, съчетано с огромно его, дава катастрофални резултати в политическото поведение.

Жалко за излъганите хора. Жалко за пропуснатата възможност.

Но и шанс избирателите да разберат, че не трябва да гласуват за популисти с високо его.

"Слави се изнерви..."

Изключителен професионализъм демонстрира Konstantin Vulkov, срещу изключително раздразнителния и на моменти арогатен Слави Трифонов в 90 мин. интервю!
Поздравления и за здравите нерви, Косьо!!!

Иначе, резюмето от интервюто звучи така: Слави се изнерви, че го свързват с ДПС и мафията на граничен пункт "Капитан Андреево" и се развика на водещия, че не разбира, че Македония е повода за напускането на управляващата коалиция!, резюмира журналистът Найо Тицин.

Оформя се стилът на интервютата с дейци на ИТН.

"1. Питат ги какво ще направят - отговор "не съм врачка".

2. Отказват отговор по конкретни въпроси, доверявали се на експерти, които, пусто, в момента не са в студиото.

3. Разясняват какви са конституционните процедури - може така, може и иначе, абе народът ще реши.

4. Накрая се хващат за Македония - но пасаран!", синтезира видяното анализаторът Ивайло Дичев.

Дичев се включи и с още един опит за тълкуване "какво е искал да каже авторът/интервюираният".

"Въпрос към преживелите героичното интервю на на Косю Вълков.

Останах с впечатлението, че Трифонов ще държи крепостните си депутати в парламента, но няма да сваля правителството. Просто е решил да се дистанцира от управлението като изтегля министрите и го оствя да обира негативи. Оттук нататък парламентарната трибуна става предизборна с възможност за тематични шантажи.

Правилно ли съм разбрал?"

"Три неща изнервят Трифонов"

"3 неща изнервят Ст. Трифонов:

1. въпроси за Капитан Андреево

2. провалената кандидатура на Каримански за шеф на БНБ

3. арестът на Борисов - без коалиционните партньори да са уведомени

За едно е напълно искрен - че Кирил Петков и Асен Василев трябва да бъдат спряни. Това е. Ясно и категорично.

И не, Македония не го интересува изобщо - много слаба игра по темата. Язък за целия му сценичен опит", отбелязва Ружа Смилова, преподавател по политология в СУ.