Между 25-30% повече хора искат да закупят дърва за огрев директно от държавните горски и ловни стопанства, разкри в интервю пред БТА заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов.

"Но в някои населени места, визираме областните и други градове, търсенето е дори няколко пъти по-голямо от предходните години", добави той.

Този ръст се наблюдава още от есента на 2021-ва година, отбеляза Чамбов.

"Към края на юли транспортираните дърва за огрев само от държавните гори са общо над 1,5 млн. пространствени кубични метра (874 000 плътни куб. м). Това количество е по-голямо от същия период за последните три години", каза той.

Заместник-министърът отбеляза, че държавните предприятия продават "почти без печалба", и горските и ловни стопанства работят интензивно, за да изпълнят горскостопанските планове и да отговорят на нарасналото търсене.

"Искам да припомня, че общините също имат възможност да снабдяват населението с дърва за огрев, тъй като общо 158 общини в страната са собственици на гори. Нека не забравяме, че съгласно Закона за горите общините имат задължението да снабдяват населените места с дървесина."

Изпълнението на залесяването върви по план, добави Чамбов.