БСП, партията, която години наред се бореше за въвеждането на машинния вот и бе пръв радетел за това да се гласува масово с устройствата, сега предлага... връщането на избора да гласуваме ли с хартиена бюлетина.

Това става ясно от проект за изменения в Изборния кодекс, внесен от трима депутати от левицата - Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев.

Сам по себе си този акт на социалистите не е изненадващ, тъй като лидерката Корнелия Нинова многократно обвини и машините за серийните изборни провали на БСП през изминалата година. За последно тя направи това на определяния като "бутафорен" конгрес на партията, на който делегатите не "констатираха" оставката ѝ. Тогава тя посочи, че може би трябвало да се преосмисли дали да не се върне старото положение, при което избирателите можеха да преценят с машина ли искат да упражнят правото си на вот, или с хартия. Това е същото нещо, за което настояват отдавна от ГЕРБ и имат идентичен с този на левицата готов законопроект (само невнесен още в сегашния парламент). 

Както е известно, 45-ото Народно събрание в максимално съкратени срокове прие въвеждането на машинен вот във всички секции с над 300 избиратели, в т.ч. в секциите в чужбина. Т. нар. големи секции са над 9500 в страната, от общо около 11 000. С други думи устройствата станаха основен способ за упражняване на правото на глас. Така се произведоха изборите за следващите два парламента миналата година. 

Мотиви

От ГЕРБ обаче обявиха поголовното гласуване с машини за противоконституционно. Същото правят сега и от левицата, като в мотивите към проекта посочват чл. 6 от основния закон, който гласи, че "всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права". Разбирай - с връщането на хартията щели да се "елиминират изкуствените ограничения пред упражняването на правото на глас от всички желаещи да сторят това български граждани".

Социалистите се позовават още на ниската избирателна активност от миналата година (без да отчитат колко пъти на хората им се наложи да ходят до урните заради поредицата от невъзможност на формациите в НС да съставят правителство). Избирателите си останали вкъщи "поради страх или неудобство да не се злепоставят публично, поради неумението си да работят с електронните изчислителни устройства", четем още в мотивите на депутатите на Нинова. Въпреки че именно от БСП сравняваха машината за гласуване с банкомат - познат на всички, в т. ч. на възрастните хора, които теглят пенсиите си от тези устройства.

Прави впечатление обаче, че никой от останалите коалиционни партньори не се е подписал под това поредно изменение на ИК. В 45-ото НС за поголовното въвеждане на машинния вот настояваха "Има такъв народ" и "Демократична България", днес партньори на БСП в управлението. Машинният вот в сегашния му вид е харесван и от "Продължаваме промяната". Така че левицата, обърнала мнението си по въпроса на 180 градуса, може засега да разчита на ГЕРБ, ДПС и "Възраждането" за връщането на хартията.

Ръчички искат да пипат

Днес по-късно през деня Ива Митева коментира пред журналисти в парламента, като потвърди, че ИТН, ДБ и ПП са против предложението на левицата. "

"Няма категоричен консенсус. Имахме среща, коалиционните партньори, на която ИТН, ДБ и ПП категорично заявихме, че няма да подкрепим подобен законопроект, ако бъде внесен. Явно иска някой ръчички да пипат в бюлетините и да определят изборния резултат" - посочи Митева, цитирайки Йордан Цонев от ДПС при предишен дебат за и против машинния вот.

Коментар направи и съпредседателят на ДБ Христо Иванов, цитиран от БНР:

"Нашите аргументи затова да сме против това е, че машинният вот доказа, той редуцира невалидните бюлетини в огромна степен. Оставаме на нашата константна и постоянна позиция, че това е едно постижение, от което не бива да се отказваме и на бива да го размиваме".

На въпрос дали промените в изборното законодателство, внесени от БСП, могат да се превърнат в нова разделителна линия в управляващата коалиция, Христо Иванов отговори:

"Очевидно ще е тема, по която ще имаме различни мнения. Дали ще се превърне в разделителна линия в коалицията - зависи от това как ще се развият оттук нататък събитията".